10.05.2010

Щодо недопущення перевитрачання державних коштів та запобігання закупівлям товарів, робіт i послуг за завищеними цінами

Роз'яснення від 14.04.2010 р. № 3303-25/2973-07

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

ЩОДО НЕДОПУЩЕННЯ ПЕРЕВИТРАЧАННЯ ДЕРЖАВНИХ КОШТІВ ТА ЗАПОБІГАННЯ ЗАКУПІВЛЯМ ТОВАРІВ, РОБІТ I ПОСЛУГ ЗА ЗАВИЩЕНИМИ ЦІНАМИ

Роз’яснення від 14.04.2010 р. № 3303-25/2973-07

 

Проведеними у 2008 — 2009 роках заходами державного нагляду (контролю) встановлено численні випадки закупівель товарів, робіт i послуг розпорядниками державних коштів за завищеними цінами, iншi зловживання при здiйсненнi процедур закупівель товарів, робіт i послуг за рахунок державних коштів.

З метою недопущення перевитрачання державних коштів та запобігання закупівлям товарів, робіт i послуг за завищеними цінами:

1. У разі встановлення факту закупівлі товарів, робіт i послуг за державні кошти за завищеними цінами замовник повинен розглянути питання про відміну процедури закупівлі відповідно до пункту 63 Положення про закупівлю товарів, робіт i послуг за державні кошти, затвердженого постановою Кабінету Мiнiстрiв України від 17.10.2008 р. № 921 (зі змінами) (далi — Положення), а уповноважений орган — визнати недійсними результати процедури закупівлі відповідно до пункту 11 Положення.

2. З метою уникнення фактів закупівель товарів, робіт i послуг за завищеними цінами та запобігання перевитрачанню державних коштів замовникам

у тендерній документації передбачати вимогу щодо надання учасником — переможцем процедури закупiвлi довідки щодо вiдповiдностi ціни тендерної пропозиції учасника — переможця процедури закупiвлi товарів, робіт i послуг, виданої центральним апаратом Державної iнспекцiї з контролю за цінами (далi — довідка щодо вiдповiдностi ціни) та вимагати від учасника — переможця процедури закупiвлi надання довідки щодо вiдповiдностi ціни.

3. Замовникам під час подання оголошень до редакції iнформацiйного бюлетеня «Вісник державних закупівель»

додавати до оголошення про проведення закупiвлi тендерну документацію з вимогою щодо надання учасником — переможцем процедури закупiвлi довідки щодо вiдповiдностi ціни, а до оголошення про результати проведення процедури закупiвлi — довідку щодо вiдповiдностi ціни та договір про закупівлю, укладений за результатами процедури закупiвлi, для подальшої передачі Мiнекономiки.

Мiнекономiки в порядку взаємодії та забезпечення здійснення функції контролю у сфері державних закупівель передає центральному апарату Державної iнспекцiї з контролю за цінами документи, зазначені в цьому пункті, для їх аналізу на предмет вiдповiдностi ціни тендерної пропозиції середньоринковим цінам на аналогiчнi товари, роботи i послуги відповідно до Закону України «Про ціни i ціноутворення», Положення про Державну інспекцію з контролю за цінами, затвердженого постановою Кабінету Мiнiстрiв України від 13.12.2000 р. № 1819, листа Державної інспекції з контролю за цінами від 29.01.2010 р. № 200/1-345.

4. Редакції інформаційного бюлетеня «Вісник державних закупівель» при прийнятті оголошення про проведення закупівлі чи про проведення попередньої квалiфiкацiї

перевіряти наявність тендерної документації з вимогою щодо надання учасником — переможцем процедури закупівлі довідки щодо вiдповiдностi ціни, а при прийнятті оголошення про результати проведення процедури закупівлі — наявність довідки щодо вiдповiдностi ціни та договору про закупівлю, укладеного за результатами процедури закупівлі, та впродовж одного робочого дня з дня отримання оголошення із зазначеними документами передавати Мiнекономiки додані до оголошення документи.

У разі невiдповiдностi поданих замовником документів або їх відсутності редакція інформаційного бюлетеня «Вісник державних закупівель» має право не прийняти оголошення до публікації та запропонувати доопрацювати його.

 

3аступник Міністра економіки України Ю. Вітренко