31.05.2010

Щодо нарахування внесків до ПФУ на фонд оплати праці інвалідів

Лист від 14.04.2010 р. № 6409/03-30

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

ЩОДО НАРАХУВАННЯ ВНЕСКІВ ДО ПФУ НА ФОНД ОПЛАТИ ПРАЦІ ІНВАЛІДІВ

Лист від 14.04.2010 р. № 6409/03-30

 

Пенсійний фонд України розглянув лист <…> щодо нарахування внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування на фонд оплати праці інвалідів і повідомляє.

Відносини, що виникають між суб’єктами системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, регулюються виключно Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон). Виключно цим Законом визначаються платники страхових внесків, порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за цими внесками, а також набуття права та порядок визначення розмірів пенсійних виплат.

Відповідно до підпункту 1 пункту 8 Прикінцевих положень Закону до набрання чинності закону про спрямування частини страхових внесків до Накопичувального фонду страхові внески страхувальниками та застрахованими особами сплачуються у розмірах, передбачених Законом України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування».

Згідно зі статтею 4 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» для підприємств, установ і організацій, де працюють інваліди, збір на обов’язкове державне пенсійне страхування визначається окремо за ставкою 4 відсотки від об’єкта оподаткування для працюючих інвалідів та за ставкою 33,2 відсотка від об’єкта оподаткування для інших працівників такого підприємства.

Підставою для застосування ставки в розмірі 4 відсотків

згідно з пунктом 4.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663 (зі змінами), є завірена копія виписки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності.

Отже, нарахування роботодавцем страхових внесків у розмірі 4 відсотків із заробітної плати зазначеної категорії працівників здійснюється з моменту встановлення групи інвалідності,

але не раніше одержання підприємством завіреної копії вищезазначеної виписки.

 

Заступник Голови правління В. Короневський

 

Коментар редакції

 

ПФУ НАГАДУЄ: СТАВКА ВНЕСКУ НА ЗАРПЛАТУ ІНВАЛІДА СКЛАДАЄ 4 %

У

листі, що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) знову наголошує, що порядок нарахування внесків до ПФУ на заробітну плату інвалідів має свої особливості.

Так, установи та організації, де працюють інваліди, внесок до ПФУ в частині нарахувань на зарплату інвалідів сплачують

за ставкою 4 % . Це встановлено абз. 5 п. 1 ст. 4 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР.

Підставою для застосування зниженої ставки внеску до ПФУ на зарплату інваліда є

завірена копія виписки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії (далі — МСЕК) про встановлення групи інвалідності. Надання такого документа передбачено п. 4.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1 (далі — Інструкція № 21-1).

У

листі від 20.08.2008 р. № 14722/03-20 ПФУ зауважив, що пільга застосовується винятково на підставі зазначеного документа. Інші документи (пенсійне посвідчення тощо) не є первинними документами щодо встановлення групи інвалідності, тому вони не можуть бути підставою для застосування ставки внеску в розмірі 4 %.

Зазначимо також, що

п. 4.2 Інструкції № 21-1 не передбачає нотаріального засвідчення копії виписки з акта огляду в МСЕК, у зв’язку з цим завірення копії здійснюється безпосередньо установою. На це ПФУ звертав увагу в листі від 25.03.2008 р. № 13183/03-20. Крім того, у цьому самому листі ПФУ зазначив, що знижена ставка застосовується на період установлення групи інвалідності.

Висновок:

нарахування внесків на заробітну плату інвалідів у розмірі 4 % здійснюється з моменту встановлення групи інвалідності, але не раніше отримання установою завіреної копії виписки з акта огляду в МСЕК про встановлення групи інвалідності.

Зауважимо, що нарахування загальної ставки (33,2 %) на заробітну плату інваліда замість зниженої (4 %) — розповсюджене порушення. За результатами ревізії

КРУ його може бути розцінено як незаконне витрачання бюджетних коштів, якщо нараховані за загальною ставкою внески вже фактично перераховано до ПФУ. Якщо ж за даними бухобліку внески в завищеному розмірі нараховано, але не перераховано до ПФУ, то таке порушення розцінюється як завищення дебіторської заборгованості.

Щодо відповідальності за порушення пенсійного законодавства, установлене під час перевірки

органами ПФУ, то зазначимо таке. Помилки, внаслідок яких було завищено зобов’язання зі сплати внесків до ПФУ, не призводять до накладення фінансових санкцій на страхувальника. Якщо внаслідок помилки було надмірно сплачено страхові внески, то згідно з п.п. 11.17 Інструкції № 21-1 вони повертаються страхувальнику або за його згодою зараховуються до рахунку майбутніх платежів страхових внесків.

Якщо замість зниженої ставки (4 %) до заробітної плати інваліда застосовувалася загальна ставка (33,2 %), то таку помилку необхідно виправити як у пенсійній звітності, так і в бухгалтерському обліку. При цьому бухгалтеру необхідно скласти бухгалтерську довідку та відобразити коригування нарахованих раніше внесків до ПФУ в бухгалтерському обліку. Коригування в бухгалтерському обліку відображається записом: Дт 801 (802) — Кт 651 методом «червоне сторно» на суму надмірно сплачених внесків.