31.05.2010

Установлення надбавки за вислугу років масажисту

Відповідь на запитання

УСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ МАСАЖИСТУ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

У 2007 році до комунального закладу «Міська спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа Олімпійського резерву» прийнято працівницю на посаду масажиста (у штатному розписі — масажист вищої категорії), яка має вищу немедичну освіту та посвідчення медичної сестри з масажу вищої категорії. До цього з 1989 року згідно з трудовою книжкою вона працювала у різних закладах на посаді медсестри з масажу.

Чи має така працівниця право на надбавку за вислугу років?

(м. Харків)

 

Постановою від 29.12.2009 р. № 1418

медичним працівникам установлено надбавку за вислугу років та затверджено Порядок виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я (далі — Порядок).

Згідно з

п. 1 Порядку його дія поширюється на лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, умови оплати праці яких визначаються відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я, крім посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Надбавка за вислугу років виплачується (

п. 3 Порядку):

— керівникам закладів охорони здоров’я та їх заступникам з числа лікарів;

— заступникам головного лікаря з медсестринства;

— керівникам структурних підрозділів з числа лікарів;

— лікарям усіх лікарських спеціальностей;

— професіоналам з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я;

— головним медичним сестрам;

— фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою всіх спеціальностей.

Фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою призначаються на посади середнього медичного персоналу у закладах охорони здоров’я згідно з вимогами

наказу Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю» від 25.12.92 р. № 195.

Зокрема, посаду сестри медичної з масажу може обіймати фахівець з фізкультурною освітою після закінчення середнього спеціального навчального закладу чи вищого навчального закладу зі строком навчання 4 роки або більше 4 років за спеціальністю фахівець з фізкультурною освітою, у тому числі вчитель фізкультури.

Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників, Випуск 78 (наказ Міністерства охорони здоров’я від 29.03.2002 р. № 117

) та Класифікатором професій ДК 003:2005 передбачено посаду «сестра медична з масажу».

Фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою (молодші спеціалісти та бакалаври) мають право працювати на посадах фельдшерів та медичних сестер усіх спеціальностей (у тому числі сестер медичних з масажу), акушерок, лаборантів, фельдшерів-лаборантів, рентгенолаборантів, інструкторів усіх спеціальностей, статистиків медичних, зубних техніків, техніків-ортезистів-гіпсоливарників тощо. Номенклатуру спеціальностей молодших спеціалістів затверджено

наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою» від 23.11.2007 р. № 742.

Таким чином, зазначена працівниця має право на встановлення надбавки за вислугу років та зарахування часу роботи на посаді «сестра медична з масажу» в інших бюджетних закладах за умови відповідності назви посади у штатному розписі КЗ «Міська спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа Олімпійського резерву» Класифікатору професій ДК 003:2005.