31.05.2010

Установлення надбавки за вислугу років лікарю-бактеріологу

Відповідь на запитання

УСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ ЛІКАРЮ-БАКТЕРІОЛОГУ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

Лікар-бактеріолог СЕС працює за сумісництвом лікарем-бактеріологом у центральній районній лікарні. Чи має він право на отримання надбавки за вислугу років на роботі за сумісництвом, тобто в лікарні? Якщо так, то який стаж береться до уваги при нарахуванні цієї надбавки — загальний стаж працівника чи тільки стаж роботи в лікарні?

(Житомирська обл.)

 

Постановою від 29.12.2009 р. № 1418

медичним працівникам установлено надбавку за вислугу років і затверджено Порядок виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних і комунальних закладів охорони здоров’я (далі — Порядок).

Згідно з

п. 1 Порядку його дія поширюється на лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, умови оплати праці яких визначаються відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я, крім посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Надбавка за вислугу років виплачується (

п. 3 Порядку):

— керівникам закладів охорони здоров’я та їх заступникам з числа лікарів;

— заступникам головного лікаря з медсестринства;

— керівникам структурних підрозділів з числа лікарів;

— лікарям усіх лікарських спеціальностей;

— професіоналам з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я;

— головним медичним сестрам;

— фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою всіх спеціальностей.

Згідно з

п. 7 Порядку надбавка за вислугу років виплачується щомісячно за фактично відпрацьований час за основним місцем роботи та за сумісництвом.

Отже, лікар-бактеріолог, який працює в обласній лікарні за сумісництвом, має право на встановлення надбавки за вислугу років відповідно до

Порядку.

Згідно з

абз. 2 п. 4 Порядку до стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років, уключається час роботи в будь-яких державних і комунальних установах, закладах та організаціях незалежно від підпорядкування на посадах, зазначених у п. 3 Порядку, за умови, що оплата праці таких працівників здійснюється згідно з умовами оплати праці медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Це означає, що при встановленні лікарю-бактеріологу надбавки за вислугу років за сумісництвом ураховується час його роботи в будь-яких державних і комунальних установах, закладах та організаціях незалежно від підпорядкування на посадах, зазначених у

п. 3 Порядку, згідно із записами у трудовій книжці, а не тільки стаж роботи в лікарні.