08.11.2010

Щодо застосування бюджетними установами Порядку відчуження об’єктів державної власності від 06.06.2007 р. № 803

Лист від 15.09.2010 р. № 10-24-12331

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ

ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ БЮДЖЕТНИМИ УСТАНОВАМИ ПОРЯДКУ ВІДЧУЖЕННЯ ОБ’ЄКТІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАСНОСТІ ВІД 06.06.2007 р. № 803

Лист від 15.09.2010 р. № 10-24-12331

 

Розглянувши лист Державного казначейства України <…> щодо надання роз’яснень стосовно застосування бюджетними установами Порядку відчуження об’єктів державної власності, Фонд державного майна інформує.

На виконання норм статті 5 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» Кабінет Міністрів України постановою від 6 червня 2007 р. № 803 затвердив Порядок відчуження об’єктів державної власності, який визначає механізм та способи відчуження об’єктів державної власності.

Відповідно до пункту 3 цього Порядку його дія поширюється на відчуження майна, що передано казенним підприємствам, державним комерційним підприємствам (їх об’єднанням), установам та організаціям; майна, переданого Національній та галузевим академіям наук у безстрокове безоплатне користування.

Разом з тим згідно з абзацом сьомим пункту 6 зазначеного Порядку відчуження майна, що перебуває на балансі суб’єкта управління, здійснюється за рішенням такого суб’єкта, крім нерухомого майна, а також повітряних та морських суден, суден внутрішнього плавання та рухомого складу залізничного транспорту, відчуження якого здійснюється лише за погодженням з Фондом державного майна.

Зважаючи на вищевикладене, вважаємо, що

дія Порядку відчуження об’єктів державної власності поширюється на відчуження майна бюджетних установ, які відповідно до законодавства виконують функції з управління об’єктами державної власності.

 

Заступник Голови Фонду Є. Григоренко

 

 

Коментар редакції

 

ВІДЧУЖЕННЯ МАЙНА БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ
ВІДПОВІДНО ДО Порядку № 803

У

листі, що коментується, Фонд держмайна звертає увагу на те, що бюджетні установи при відчуженні майна повинні керуватися Порядком відчуження об’єктів державної власності, затвердженим постановою КМУ від 06.06.2007 р. № 803 (далі — Порядок № 803). Нагадаємо, що Порядок № 803 поширюється на операції, пов’язані з відчуженням (продажем) майна, що передано казенним підприємствам, державним комерційним підприємствам (їх об’єднанням), установам та організаціям; майна, переданого Національній та галузевим академіям наук у безстрокове безоплатне користування. При цьому під об’єктами державної власності розуміються матеріальні активи, які відповідно до законодавства визнаються основними фондами (засобами). Відчуження такого майна здійснюється на конкурентній основі — через біржі, на аукціоні.

Згідно з

п. 6 Порядку № 803 відчуження майна здійснюється безпосередньо суб’єктом господарювання, на балансі якого перебуває таке майно, лише після надання на це згоди або дозволу відповідного суб’єкта управління майном, який є представником власника та виконує його функції в межах, визначених законодавчими актами.

Як зазначається в

листі, що коментується, відчуження майна, що перебуває на балансі суб’єкта управління, здійснюється за рішенням такого суб’єкта, крім нерухомого майна, а також повітряних та морських суден, суден внутрішнього плавання та рухомого складу залізничного транспорту, відчуження якого здійснюється тільки за погодженням з Фондом держмайна.

Щодо інших необоротних активів та запасів, то рішення про їх продаж не

потребує погодження з Фондом держмайна. Крім того, для реалізації запасів не потрібно проведення аукціону, що значно полегшує відносини між бюджетною установою та покупцем.

Нагадаємо: докладно питання щодо відчуження майна бюджетними установами висвітлювалися у статті «Що робити з непотрібним майном?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 37).

Також повідомляємо, що найближчим часом до

Порядку № 803 планується внести деякі зміни. Проектом відповідного регуляторного акта передбачається вдосконалити процедуру відчуження та списання суб’єктами господарювання об’єктів державної власності, розширити сферу застосування Порядку № 803, а також привести його у відповідність до норм та вимог чинного законодавства. Зокрема, планується запровадити механізм щодо:

— установлення чіткої процедури та єдиних підходів до усунення недоліків та суперечностей у документах, які подаються згідно з

Порядком № 803, а також визначення строку застосування звіту про оцінку майна для узгодження висновку про його вартість;

— списання повністю амортизованих основних фондів (засобів) бюджетної установи (організації), первісна (переоцінена) вартість яких менше 10 тис. грн., за рішенням керівника установи (організації);

— визначення шляхів подальшого використання балансоутримувачем майна, що утворилося в процесі списання об’єктів державної власності.

Проект цих змін оприлюднено на офіційному сайті Фонду держмайна (www.spfu.gov.ua). Як тільки ці зміни набудуть юридичної сили, ми про це обов’язково повідомимо.