15.11.2010

Визначення базового місяця при закінченні строку випробування

Відповідь на запитання

ВИЗНАЧЕННЯ БАЗОВОГО МІСЯЦЯ ПРИ ЗАКІНЧЕННІ СТРОКУ ВИПРОБУВАННЯ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу рівня життя і моніторингу бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

У травні 2009 року на державну службу прийнято нового працівника з установленням строку випробування на три місяці. Місяць прийняття на роботу було прийнято базовим. Протягом строку випробування розмір зарплати складався тільки з посадового окладу. Надбавку за ранг держслужбовця в розмірі 45 грн. було встановлено в серпні 2009 року. Який місяць вважати базовим у цьому випадку?

(м. Ужгород)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Згідно з

п. 5 Порядку № 1078 у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації.

При цьому місяць підвищення грошових доходів вважатиметься базовим

тільки у випадку, якщо сума підвищення перекриє суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці (див. приклад, наведений у додатку 4 до Порядку № 1078). Якщо сума збільшення заробітної плати менше нарахованої суми індексації, то такий місяць не вважається базовим і зарплату продовжують індексувати на індекси, визначені відповідно до Порядку № 1078.

Згідно зі

ст. 33 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII заробітна плата державних службовців складається з посадового окладу, премії, доплати за ранг, надбавки за вислугу років на державній службі, за високі досягнення у праці та інших надбавок. Доплата за ранг є постійною складовою заробітної плати держслужбовців.

Пунктом 3 Положення про ранги державних службовців, затвердженого постановою КМУ від 19.06.96 р. № 658

, визначено, що особам, призначеним на посаду зі строком випробування, ранги присвоюються після його закінчення за результатами роботи.

Якщо в період строку випробування (травень — липень 2009 року, причому травень прийнято як базовий для цього працівника) не настало право на індексацію, то місяць зростання грошових доходів працівника у зв’язку з присвоєнням рангу (серпень 2009 року) вважається базовим при проведенні індексації (див. додаток 4 до Порядку № 1078).