22.11.2010

Обчислення стажу педагогічної роботи

Відповідь на запитання

ОБЧИСЛЕННЯ СТАЖУ ПЕДАГОГІЧНОЇ РОБОТИ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Чи включається до стажу для встановлення надбавки за вислугу років науково-педагогічним працівникам вищого навчального закладу III —IV рівнів акредитації період роботи в:

— загальноосвітній школі;

— професійно-технічному навчальному закладі;

— вищому навчальному закладі I — II рівнів акредитації?

(м. Кривий Ріг)

 

Згідно зі

ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII надбавка за вислугу років є обов’язковою виплатою, гарантованою державою педагогічним і науково-педагогічним працівникам. Перелік посад педагогічних і науково-педагогічних працівників затверджено постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963).

Надбавку за вислугу років нараховують щомісячно у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно

від стажу педагогічної роботи в таких розмірах: понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 %.

Умови виплати надбавки за вислугу років регулює

Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним і науково-педагогічним працівникам навчальних закладів та установ освіти, затверджений постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78).

Дія

Порядку № 78 поширюється на працівників, які обіймають посади згідно з Переліком № 963 та на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти.

Відповідно до

п. 2 Порядку № 78 до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років педагогічним і науково-педагогічним працівникам зараховується період роботи на посадах, передбачених Переліком № 963. Крім того, у п. 2 Порядку № 78 наведено додатковий перелік посад, робота на яких зараховується до стажу педагогічної роботи.

Тобто для зарахування до стажу педагогічної роботи важливий факт роботи на посадах, визначених

Переліком № 963 і п. 2 Порядку № 78, та умови оплати праці працівників, а не робота в конкретному навчальному закладі (дошкільному, позашкільному, вищому).

Таким чином, до стажу роботи для виплати надбавки за вислугу років науково-педагогічним працівникам вищого навчального закладу III — IV рівнів акредитації зараховується період роботи в загальноосвітній школі, професійно-технічному закладі, вищому навчальному закладі I — II рівнів акредитації за умови, що

вони обіймали посади, передбачені Переліком № 963 .