29.11.2010

Як обліковувати видатки на виготовлення меморіальної дошки

Відповідь на запитання

ЯК ОБЛІКОВУВАТИ ВИДАТКИ НА ВИГОТОВЛЕННЯ МЕМОРІАЛЬНОЇ ДОШКИ

 

Наталія СЕВОСТЬЯНОВА, заступник начальника управління — головний бухгалтер управління Державного казначейства в Харківській області

 

У кошторисі вищого навчального закладу заплановано видатки на виготовлення меморіальної дошки на честь 100-річчя з дня народження колишнього ректора, яку буде розміщено на фасаді будівлі. Підрядна організація надала рахунок на її виготовлення на суму 1380 грн. (у тому числі ПДВ — 230 грн.).

Як обліковувати видатки на виготовлення меморіальної дошки? Чи можна вважати такі видатки ремонтом або модернізацією будівлі?

(м. Харків)

 

Насамперед з’ясуємо, чи можна видатки, пов’язані з виготовленням меморіальної дошки, яку буде розміщено на фасаді будівлі, вважати ремонтом або модернізацією (реконструкцією, дообладнанням) будівлі.

Щоб визначити, які роботи належать до поточного і капітального ремонтів, звернемося до

листа Держкомітету України з будівництва та архітектури від 30.04.2003 р. № 7/7-401, на який посилалося Держказначейство в листі від 14.04.2008 р. № 3.4-04/1074-6139, а також до листа Міністерства регіонального розвитку та будівництва від 06.04.2009 р. № 9/8-457.

Так,

капітальним ремонтом вважається:

— комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає заміну, відновлення та модернізацію конструкцій;

— відновлення будівель у зв’язку з їх фізичним зносом та руйнуванням;

— поліпшення експлуатаційних показників;

— поліпшення планування будівлі та благоустрою території без зміни будівельних габаритів об’єкта.

Капітальний ремонт передбачає припинення на час виконання робіт експлуатації будівлі в цілому або її частин.

Поточний ремонт

, на відміну від капітального, спрямовано на систематичну підтримку експлуатаційних якостей будівлі та запобігання передчасному зносу конструкцій та інженерного устаткування. Якщо в цілому будівля не підлягає капітальному ремонту, комплекс робіт поточного ремонту може включати окремі роботи, що класифікуються як такі, що належать до капітального ремонту (крім робіт, які передбачають заміну та модернізацію конструктивних елементів будівлі). Поточний ремонт має проводитися з періодичністю, що забезпечує ефективну експлуатацію будівлі з моменту завершення її будівництва (капітального ремонту) до моменту постановлення на черговий капітальний ремонт (реконструкцію).

Для розмежування таких заходів, як поточний і капітальний ремонти, доцільно керуватися

Примірним переліком послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затвердженим наказом Держкомітету України з питань житлово-комунального господарства від 10.08.2004 р. № 150 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 19, с. 16).

Однак слід зауважити, що в зазначеному

Переліку роботи, пов’язані з розміщенням меморіальної дошки на фасаді будівлі, не фігурують ні в «поточному», ні в «капітальному» переліку робіт з ремонту фасадів будівель.

Щодо робіт з добудови, дообладнання, реконструкції та модернізації необоротних активів, то такі роботи згідно з

п. 1.16 Інструкції з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства від 17.07.2000 р. № 64 (далі — Інструкція № 64), повинні спричинити додаткове вкомплектовування необоротних активів. Нагадаємо: суть таких робіт полягає в розширенні існуючих можливостей об’єкта необоротних активів, отриманні якихось нових технічних характеристик, раніше не властивих цьому об’єкту необоротних активів .

Цілком очевидно, що в результаті розміщення меморіальної дошки на фасаді будівлі жодного додаткового вкомплектовування будівлі та, як наслідок, зміни (поліпшення) його технічних характеристик така будівля не отримає. Адже в цьому випадку виконуються роботи, що не пов’язані з поліпшенням експлуатаційних характеристик будівлі, у результаті яких вона набуває нових якостей. Тому видатки, пов’язані з виготовленням та монтуванням меморіальної дошки на фасаді будівлі,

не відносяться на збільшення первісної вартості будівлі.

Таким чином, видатки, пов’язані з виготовленням меморіальної дошки, не є ні ремонтом, ні модернізацією будівель. Однак це не означає, що установа може списати їх на фактичні видатки. Пояснимо чому.

Меморіальна дошка, що розміщується на фасаді будівлі, відповідає визначенню основних засобів. Це випливає з

п. 2.1 Інструкції № 64, згідно з яким до основних засобів належать матеріальні активи, що використовуються установою багаторазово та безперервно в процесі виконання основних функцій, надання послуг, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких становить більше одного року і вартість яких без ПДВ та інших платежів перевищує 1000 грн. за одиницю (комплект). Тому є всі підстави вважати меморіальну дошку матеріальним активом і установа може обліковувати її у складі необоротних активів.

Нагадаємо: у бухгалтерському обліку необоротні активи відображаються за

первісною вартістю, до якої включаються всі фактичні видатки, пов’язані з їх придбанням, спорудженням та виготовленням. Виходячи з цього правила вартість об’єкта необоротних активів складатиметься із загальної суми видатків на виготовлення меморіальної дошки. Цю суму підрядна організація вказує в документах на її виготовлення (рахунок, акт виконаних робіт) та відповідно саме за цією вартістю установа повинна оприбутковувати в бухгалтерському обліку меморіальну дошку як об’єкт необоротних активів. При цьому сума ПДВ, сплачена за рахунком за виготовлення меморіальної дошки виконавцю, не відноситься на збільшення її первісної вартості, а списується на фактичні видатки установи.

Відповідно до

Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Держказначейства від 25.11.2008 р. № 495, видатки, пов’язані з придбанням основних засобів, до складу яких належать матеріальні цінності, призначені для використання в господарській діяльності протягом періоду, що перевищує 365 календарних днів, і вартість яких без ПДВ перевищує 1000 грн., установи здійснюють за КЕКВ 2110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування» (вищі навчальні заклади — за КЕКВ 2410 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)»). У бухгалтерському обліку меморіальна дошка, вартість якої перевищує 1000 грн., повинна обліковуватися на субрахунку 106 «Інструменти, прилади та інвентар» (4 група).

Якщо ж вартість меморіальної дошки

не перевищує 1000 грн., то видатки на її виготовлення здійснюються за КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар, у тому числі м’який інвентар та обмундирування» (для вищих навчальних закладів — за КЕКВ 1172 «Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку»). У бухгалтерському обліку такий об’єкт має бути оприбутковано на субрахунок 113 «Малоцінні необоротні матеріальні активи».

До речі, аналогічно обліковуються інформаційні стенди, про що Держказначейство повідомляло в

листі від 28.05.2010 р. № 15-04/1243-9248 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 21).

Розглянемо на прикладі порядок відображення в бухгалтерському обліку видатків, пов’язаних з виготовленням меморіальної дошки.

Приклад

Установою укладено договір з підрядною організацією про виготовлення меморіальної дошки, яку буде розміщено на фасаді будівлі. Підрядна організація надала рахунок за її виготовлення на суму 1380 грн. (у тому числі ПДВ — 230 грн.). Роботи виконано згідно з договором, що підтверджено актом виконаних робіт. Оплату здійснено за рахунок коштів загального фонду кошторису.

Оскільки видатки, пов’язані з виготовленням меморіальної дошки, перевищують 1000 грн., а строк служби такої дошки більше одного року, то обліковувати її потрібно на субрахунку 106 «Інструменти, прилади та інвентар».

У бухгалтерському обліку видатки на виготовлення меморіальної дошки відображаються такими записами:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

дебет

кредит

сума, грн.

1

2

3

4

5

1

Оприбутковано об’єкт основних засобів — меморіальну дошку

106

675

1150

Під час оприбуткування об’єктів необоротних активів оформляється Акт прийняття-передачі основних засобів за типовою формою № ОЗ-1 (бюджет), затвердженою наказом Головного управління Держказначейства і Держкомстату від 02.12.97 р. № 125/70.

2

Одночасно здійснено запис на створення фонду в необоротних активах (вартість без ПДВ)

801 (802)

401

1150

3

Віднесено на видатки установи суму ПДВ

801 (802)

675

230

4

Перераховано оплату за виконані роботи

675

321

1380