29.11.2010

Чи має право директор музучилища бути головою предметно-циклової комісії

Відповідь на запитання

ЧИ МАЄ ПРАВО ДИРЕКТОР МУЗУЧИЛИЩА БУТИ ГОЛОВОЮ ПРЕДМЕТНО-ЦИКЛОВОЇ КОМІСІЇ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Чи має право директор музичного училища бути головою предметно-циклової комісії та отримувати за це доплату в розмірі 15 %, якщо він уже отримує доплату за проживання учнів у гуртожитку в розмірі 10 % посадового окладу?

(м. Кіровоград)

 

Відповідно до

абз. 6 ст. 25 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III технікуми (училища) віднесено до вищих навчальних закладів І рівня акредитації або до структурних підрозділів вищих навчальних закладів ІІІ або IV рівня акредитації.

Пунктом 27 Положення про державну вищу установу освіти, затвердженого постановою КМУ від 05.09.96 р. № 1074

, передбачено, що у вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації можуть створюватися предметні (циклові) комісії, які здійснюють навчальну та методичну діяльність за однією або декількома спорідненими дисциплінами.

Предметна (циклова) комісія створюється у випадку, якщо обсяги навчальної роботи дають можливість сформувати викладацький склад у кількості не менше 3 осіб.

Перелік предметних (циклових) комісій,

кандидатури їх керівників та персональний склад затверджуються наказом директора вищого навчального закладу строком на один навчальний рік.

Оплата праці педагогічних працівників вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації провадиться згідно з

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно з

п. 40 Інструкції № 102 старшим викладачам та викладачам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації за керівництво предметними, цикловими та методичними комісіями здійснюється додаткова оплата в розмірі 10 — 15 % ставки заробітної плати. Конкретний розмір доплат установлюється керівником навчального закладу за узгодженням з профспілковим комітетом.

Звертаємо увагу: доплата встановлюється

старшим викладачам та викладачам. Отже, директор музичного училища не може бути головою предметно-циклової комісії та отримувати за це доплату в розмірі 15 %.

Також зауважимо, що згідно з

п. 61 Інструкції № 102 директорам і заступникам директорів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та професійно-технічних закладів, учні яких проживають у гуртожитках, здійснюється додаткова оплата в розмірі 10 % посадового окладу. Зазначена доплата є самостійною виплатою та встановлюється незалежно від установлення інших надбавок та доплат.