11.10.2010

Інформаційна сторінка

Новини

ІНДЕКС ІНФЛЯЦІЇ ЗА ВЕРЕСЕНЬ 2010 РОКУ — 102,9 %

За даними Держкомстату України, індекс споживчих цін (індекс інфляції) за вересень 2010 року становить 102,9 %.

 

ПРЕЗИДЕНТ ВИДАВ УКАЗ ПРО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРІОРИТЕТНОГО РОЗВИТКУ ОСВІТИ В УКРАЇНІ

Президент України підписав

Указ «Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні» від 30.09.2010 р. № 926/2010, яким 2011 рік оголошено в Україні Роком освіти та інформаційного суспільства.

Зокрема,

Указом дані доручення Кабміну:

розглянути питання про поширення дії постанови КМУ «Про встановлення надбавки вчителям, вихователям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам і майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації державної та комунальної форми власності, керівникам та заступникам керівників зазначених закладів, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників» від 05.10.2009 р. № 1130 на інших педагогічних працівників;

вжити заходів для поетапного, починаючи з 2011 року, підвищення розмірів оплати праці педагогічних і науково-педагогічних працівників та приведення цих розмірів у відповідність до вимог законодавства про освіту;

— вжити невідкладних заходів щодо впровадження ефективного механізму

забезпечення педагогічних і науково-педагогічних працівників житлом.

 

МІНПРАЦІ НАГАДАЛО ПРО ПОРЯДОК СТВОРЕННЯ ТА ФУНКЦІЇ КОМІСІЇ ІЗ СОЦСТРАХУВАННЯ

Як зазначає Мінпраці в

листі від 27.08.2010 р. № 267/18/153-10, порядок створення комісії із соціального страхування підприємства, установи, організації регламентовано Положенням про комісію (уповноваженого) із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженим постановою ФССТВП від 23.06.2008 р. № 25.

Комісія

створюється на підприємстві, в установі, організації з чисельністю застрахованих понад 15 осіб. Якщо чисельність застрахованих 15 осіб і менше, то на загальних зборах працівників обирається уповноважений із соцстрахування.

Відповідно до

ч. 3 ст. 50 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III до функцій комісії, зокрема, належить прийняття рішень про:

призначення або відмову у призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах, на поховання;

виділення путівок на санаторно-курортне лікування застрахованим особам та членам їх сімей відповідно до ППорядку отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, яке оплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою ФССТВП від 25.02.2009 р. № 12.

 

ПРАЦІВНИК ЗАХВОРІВ У ПЕРІОД ВИРІШЕННЯ СПОРУ ПРО ЙОГО НЕЗАКОННЕ ЗВІЛЬНЕННЯ: УМОВИ ТА ПОРЯДОК ВИПЛАТИ ЛІКАРНЯНИХ/p>

Як зазначає Мінпраці в

листі від 08.09.2010 р. № 9602/0/14-10/18, посилаючись на ч. 11 ст. 35 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III, якщо працівник захворів у період вирішення в суді спору про незаконність його звільнення з роботи, допомогу по тимчасовій непрацездатності може бути виплачено такому працівнику за умови поновлення його на роботі з дня винесення відповідного судового рішення.

При цьому, якщо за час такого вимушеного прогулу працівнику за рішенням суду було виплачено зарплату і вона припадає на дні його хвороби, таку виплату має бути утримано, а замість неї призначено та виплачено допомогу по тимчасовій непрацездатності згідно з листками непрацездатності.