11.10.2010

Родичі на держслужбі

Відповідь на запитання

РОДИЧІ НА ДЕРЖСЛУЖБІ

 

Володимир ШПАЧЕНКО, юрист

 

До управління, де я працюю заступником начальника управління (держслужба), на роботу прийнято секретарем племінницю мого чоловіка. Після року роботи секретарем вона була переведена на посаду головного спеціаліста до відділу бухобліку з прийняттям присяги держслужбовця. Чи є така ситуація порушенням Закону про держслужбу, а саме вимоги цього Закону про заборону працювати родичам в одному держоргані?

(Херсонська обл.)

 

Чинним законодавством установлено низку обмежень щодо спільної роботи родичів в одній установі, організації. Так,

ч. 1 ст. 251 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) передбачено, що власник має право запровадити обмеження щодо спільної роботи на тому самому підприємстві, в установі, організації осіб, які є близькими родичами чи свояками (батьки, подружжя, брати, сестри, діти, а також батьки, брати, сестри і діти подружжя), якщо у зв’язку з виконанням трудових обов’язків вони безпосередньо підпорядковані або підконтрольні один одному. На підприємствах, в установах, організаціях державної форми власності порядок запровадження таких обмежень установлюється законодавством (ч. 2 ст. 251 КЗпП).

Для державних службовців обмеження щодо спільної роботи родичів установлено

Законом України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-ХІІ (далі — Закон про держслужбу). Так, згідно зі ст. 12 цього Закону не можуть бути обраними або призначеними на посаду в державному органі та його апараті особи, які в разі прийняття на службу будуть безпосередньо підпорядковані або підконтрольні особам, які є їх близькими родичами чи свояками. При цьому Закон про держслужбу не конкретизує, хто є близькими родичами чи свояками в розумінні цього Закону. Тому, як правило, при вирішенні цього питання керуються ч. 1 ст. 251 КЗпП, а також п. 16 постанови Ради Народних Комісарів УРСР «Про суміщення посад та про службу родичів в установах, підприємствах та організаціях усуспільненого сектора» від 04.06.33 р., яким передбачено таке: «Забороняється спільна служба на одному і тому ж підприємстві, в установі, організації осіб, які перебувають між собою у близькому спорідненні чи свояцтві (батьки, подружжя, брати, сестри, сини, дочки, а також брати, сестри, батьки та діти подружжя), якщо їх служба пов’язана з безпосередньою підпорядкованістю або підконтрольністю одного з них іншому».

З викладеного випливає, що обмеження щодо спільної роботи поширюється на осіб, які

одночасно:

— є

близькими родичами чи свояками (батьки, подружжя, брати, сестри, сини, дочки, а також брати, сестри, батьки та діти подружжя);

— перебувають у

безпосередній підпорядкованості або підконтрольності одна щодо іншої.

Інші обмеження щодо цього питання чинним законодавством

не передбачено.

Зокрема, це означає, що близькі родичі чи свояки

можуть працювати в одному державному органі, якщо між ними під час виконання службових обов’язків не буде безпосереднього підпорядкування.

Зауважимо, що офіційного тлумачення поняття «безпосереднє підпорядкування» в чинному законодавстві немає. Питання підпорядкування та підлеглості має бути визначено в посадових інструкціях, які складаються на підставі штатного розпису або структури відповідного державного органу.

Щодо ситуації, описаної у запитанні читача, то зазначимо таке. У вашому випадку вимоги

ст. 12 Закону про держслужбу не порушуються, оскільки не виконуються відразу дві умови, установлені цією статтею, які наведено вище. Так, племінниця чоловіка:

не перебуває з вами у близькому спорідненні чи свояцтві;

не знаходиться у вашому безпосередньому підпорядкуванні.

Зауважимо, що, як правило, головний спеціаліст відділу бухгалтерського обліку та звітності безпосередньо підпорядковується начальнику цього відділу, що має бути зазначене в його посадовій інструкції. Для підтвердження цього рекомендуємо ознайомитися з положенням про відділ бухгалтерського обліку та звітності, відповідними посадовими інструкціями спеціалістів цього відділу.

Також зазначимо таке. З 1 січня 2011 року має бути введено в дію

новий Закон України «Про засади запобігання та протидії корупції» від 11.06.2009 р. № 1506-VI (далі — Закон № 1506). У ньому, на відміну від його попередника — Закону України «Про боротьбу з корупцією» від 05.10.95 р. № 356/95-ВР, який є чинним сьогодні, установлено обмеження щодо роботи близьких осіб . Так, згідно з ч. 1 ст. 6 Закону № 1506 державні службовці не можуть мати в безпосередньому підпорядкуванні або бути безпосередньо підпорядкованими у зв’язку з виконанням повноважень близьким їм особам.

Як визначено у

ст. 1 Закону № 1506, близькі особи — це подружжя, діти, батьки, рідні брати і сестри, дід, баба, онуки, усиновлювачі, усиновлені, а також інші особи, за умови їх постійного проживання разом із суб’єктом, визначеним у ч. 1 ст. 2 цього Закону (зокрема, державним службовцем) та ведення спільного господарства.

Таким чином, із набуттям чинності

Законом № 1506 коло осіб, яким забороняється спільна робота в одному державному органі, розшириться. Воно поповниться всиновлювачами, усиновленими, а також іншими особами за умови їх постійного проживання разом із державним службовцем та ведення спільного господарства.

Додамо також, що

ч. 2 ст. 6 Закону № 1506 установлено: у разі виникнення обставин, які порушують вимоги ч. 1 ст. 6 Закону № 1506, відповідні особи, близькі їм особи вживають заходів щодо усунення таких обставин в п’ятнадцятиденний строк. Якщо в цей строк ці обставини добровільно не усунено, відповідні особи та/або близькі їм особи в місячний строк підлягають переведенню в установленому порядку на іншу посаду, яка виключає безпосереднє підпорядкування. У разі неможливості такого переведення особа, яка перебуває в підпорядкуванні, підлягає звільненню з посади, крім випадків, передбачених законодавством, яке регулює питання доброчесної поведінки осіб, уповноважених на виконання функцій держави, органів місцевого самоврядування.

У вашому випадку з набуттям чинності Законом № 1506 вимоги ч. 1 ст. 6 цього Закону не буде порушено. Причина зазначена вище — головний спеціаліст відділу бухгалтерського обліку та звітності (тобто ваша племінниця, яка обіймає цю посаду), не перебуває в безпосередньому підпорядкуванні заступника начальника управління (тобто у вашому підпорядкуванні).