11.10.2010

Медичні послуги в терцентрі

Відповідь на запитання

МЕДИЧНІ ПОСЛУГИ В ТЕРЦЕНТРІ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У штатному розписі територіального центру соціального обслуговування (далі — терцентр) є медична сестра. Чи може вона надавати платні медичні послуги одиноким особам похилого віку?

(Кіровоградська обл.)

 

Міністерство праці та соціальної політики України в

листі від 16.04.2010 р. № 361/0/15-10/014 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 28, с.31) відзначало, що згідно зі ст. 49 Конституції України від 28.06.96 р. (далі — Конституція) у державних та комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається безоплатно.

Терцентри як установи, що здійснюють соціальне обслуговування (надають соціальні послуги), не належать до установ охорони здоров’я, які згідно з

Конституцією зобов’язані надавати медичну допомогу. Крім того, бюджетні кошти, передбачені для фінансування закладів охорони здоров’я, терцентрам не виділяються. Тобто надання безпосередньо медичних послуг належить до компетенції лікувально-профілактичних закладів.

Терцентри згідно з

п. 1 Переліку соціальних послуг, умов та порядку їх надання структурними підрозділами територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1417, мають право надавати лише соціально-медичні послуги.

Відповідно до

Закону України «Про соціальні послуги» від 19.06.2003 р. № 966-IV соціально-медичні послуги — це консультації щодо запобігання виникненню та розвитку можливих органічних розладів особи, збереження, підтримка та охорона її здоров’я, здійснення профілактичних, лікувально-оздоровчих заходів, працетерапія.

Види платних соціальних послуг, які може надавати терцентр, визначені

Переліком платних соціальних послуг, затвердженим постановою КМУ від 14.01.2004 р. № 12 (далі — Перелік № 12). Терцентри можуть надавати на платній основі виключно послуги, визначені Переліком № 12, і ніякі інші. Лікувально-оздоровчі послуги в Переліку № 12 відсутні, тому вони не можуть надаватись терцентрами на платній основі.

Нагадаємо, що всі кошти, отримані від надання платних послуг, види яких не передбачені чинним законодавством, підлягають перерахуванню до відповідного бюджету.

Соціально-медичні послуги можуть надаватись терцентрами лише безоплатно і лише тим категоріям громадян, які мають право на безоплатне обслуговування в них. Цьому питанню також було присвячено консультацію «Надання платних послуг терцентрами» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 25, с. 27).