18.10.2010

Питання виплати надбавки за постановою КМУ № 1130

Стаття

ПИТАННЯ ВИПЛАТИ НАДБАВКИ ЗА ПОСТАНОВОЮ КМУ № 1130

 

Олена МОРЕВА, консультант

 

З 1 січня 2010 року запроваджено надбавку за престижність праці окремим категоріям педагогічних працівників загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації.

Порядок нарахування такої надбавки міститься як у самій

постанові Кабінету Міністрів України «Про встановлення надбавки вчителям, вихователям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам і майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації державної та комунальної форми власності, керівникам та заступникам керівників зазначених закладів, посади яких віднесені до педагогічних працівників» від 05.10.2009 р. № 1130 (далі — постанова № 1130), так і в роз’ясненнях, наданих Мінпраці та Міносвіти щодо її виплати, а саме:

— спільному листі Мінпраці

та Міносвіти від 15.02.2010 р. № 1/9-80, від 17.02.2010 р. № 1632/0/14-10/13 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 9, с. 4);

листі Міносвіти від 23.03.2010 р. № 10/2-414 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 15, с. 14).

До нашої редакції надходять запитання щодо встановлення такої надбавки в окремих ситуаціях, на які ми дамо відповідь у цій консультації.

 

Чи нараховується надбавка педагогічним працівникам, які обіймають посади практичного психолога, соціального педагога, керівника гуртка, педагога-організатора, вихователя гуртожитку, керівника фізичного виховання тощо?

 

Згідно з

постановою № 1130 надбавка встановлюється виключно педагогічним працівникам, зазначеним у постанові № 1130, а саме:

учителям і вихователям загальноосвітніх навчальних закладів;

— викладачам та майстрам виробничого навчання професійно-технічних і вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації державної та комунальної форми власності;

— керівникам і заступникам керівників цих закладів, посади яких віднесені до педагогічних працівників.

Указані в запитанні посади хоч і належать до педагогічних і значаться у

Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженому постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963), але не належать до категорії працівників, визначених постановою № 1130, тому права на її отримання вони не мають.

 

Як нараховувати надбавку, якщо працівник займає:

— 0,25 ставки соціального педагога і 18 тижневих годин педнавантаження?

— 0,5 ставки спеціаліста з охорони праці та 8 тижневих годин педнавантаження?

— 0,5 ставки заступника директора і 18 тижневих годин педнавантаження?

— 1 ставку директора і 9 тижневих годин педнавантаження?

 

Керівні працівники, а також інші працівники з числа адміністративно-господарського персоналу навчального закладу, за наявності в них відповідної освіти, можуть виконувати педагогічну роботу в тому самому закладі в обсязі, установленому

п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно з

пп. 8, 12 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну, Мінюсту від 28.06.93 р. № 43, така робота не є сумісництвом і здійснюється залежно від характеру роботи як в основний робочий час, так і за його межами.

У

листі від 23.03.2010 р. № 10/2-414 Міносвіти роз’яснило таке. Директору загальноосвітнього навчального закладу (заступникам директора, посади яких належать до педагогічних) надбавка встановлюється за посадою та виплачується в розмірі 20 % його посадового окладу за цією посадою. Якщо працівники закладу (психологи, соціальні педагоги, педагоги-організатори, методисти, завідувачі відділень, у тому числі директор і його заступники), крім своєї основної роботи в цьому самому навчальному закладі виконують додаткову роботу на підставі п. 91 Інструкції № 102, то надбавка за престижність за викладацькі години не встановлюється.

Чинною

постановою № 1130 встановлення надбавки соціальному педагогу та спеціалісту з охорони праці не передбачено.

 

Чи встановлюється надбавка за постановою № 1130 майстру виробничого навчання, який працює в загальноосвітньому навчальному закладі, міжшкільному навчально-виробничому комбінаті?

 

Майстер виробничого навчання, який працює у загальноосвітньому навчальному закладі на відміну від того, який працює у професійно-технічному навчальному закладі, надбавку за

постановою № 1130 не отримує. Не виплачується така надбавка й зазначеній категорії працівників, які працюють у міжшкільних навчально-виробничих комбінатах (лист Міносвіти від 23.03.2010 р. № 10/2-414).

 

Чи повинна виплачуватися надбавка старшим вихователям, старшим викладачам, старшим майстрам виробничого навчання, які працюють у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах І — ІІ рівнів акредитації державної та комунальної форми власності?

 

Зазначимо, що вказані в запитанні посади є похідними від професійної назви робіт, тобто вихователя, викладача, майстра виробничого навчання.

У

спільному листі Мінпраці та Міносвіти від 15.02.2010 р. № 1/9-80, від 17.02.2010 р. № 1632/0/14-10/13 вказано, що надбавка встановлюється також педагогічним працівникам, які обіймають посади, що є похідними від професійних назв робіт, а саме: старший учитель, старший вихователь.

Тому старшим вихователям, які працюють у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації, а також старшим викладачам, старшим майстрам виробничого навчання, які працюють у професійно-технічних та вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації, встановлюється надбавка, передбачена

постановою № 1130.

 

Концертмейстер музичного училища, крім обійманої посади, має педагогічне навантаження за тарифікацією. Чи нараховується йому надбавка за постановою № 1130?

 

Згідно з

постановою № 1130 така надбавка виплачується тільки особам, вказаним у цій постанові. Зазначена посада в ній відсутня, а це означає, що за посадою концертмейстера надбавка за престижність праці не нараховується.

Якщо цей працівник, крім своєї основної роботи за посадою у тому самому навчальному закладі, виконує роботу викладача, то така надбавка за години викладацької роботи йому також не виплачується (

лист Міносвіти від 23.03.2010 р. № 10/2-414).

 

Чи поширюються умови встановлення надбавки за постановою № 1130 на педагогічних працівників притулків для дітей та центрів соціально-психологічної реабілітації?

 

Оскільки

постановою № 1130 визначено конкретні заклади, окремі працівники яких мають право на відповідну надбавку, на педагогічних працівників інших закладів, зокрема закладів соціального захисту дітей (притулків для дітей, центрів соціально-психологічної реабілітації дітей), дія постанови № 1130 не поширюється (лист Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини від 02.04.2010 р. № 3.1/6-49/1425).

 

Завідувач відділення викладає за внутрішнім сумісництвом у ВНЗ I рівня акредитації. Чи має він право на отримання надбавки як викладач за сумісництвом згідно з постановою № 1130?

 

Відповідно до

п. 91 Інструкції № 102 завідувач відділення має право виконувати у цьому самому закладі викладацьку роботу обсягом 9 годин на тиждень (360 годин на рік). Зазначена робота не є сумісництвом і може з дозволу керівника закладу провадитися у робочий час за основною обійманою посадою.

У цій ситуації такий працівник не отримує надбавку за

постановою № 1130 ні за основною обійманою посадою, ні за години викладацької роботи, оскільки зазначене не передбачено чинними умовами встановлення цієї надбавки (лист Міносвіти від 23.03.2010 р. № 10/2-414).

Якщо ж заввідділенням за наказом керівника буде оформлений на роботу

викладачем за сумісництвом, то в цьому випадку вказаному працівникові потрібно виплачувати надбавку за престижність праці за години викладацької роботи (п. 6 спільного листа Мінпраці та Міносвіти від 15.02.2010 р. № 1/9-80, від 17.02.2010 р. № 1632/0/14-10/1).

 

Який порядок установлення надбавки працівникам ВНЗ I рівня акредитації, які не обіймають посади відповідно до Переліку № 963, але виконують педагогічну роботу (наприклад, механік викладає цивільну оборону, бібліотекар — географію)?

 

Чинне законодавство не передбачає виплату надбавки за

постановою № 1130 вказаним працівникам за основною обійманою посадою. За години викладацької роботи, якщо така робота виконуватиметься ними відповідно до п. 91 Інструкції № 102, надбавка також не виплачуватиметься. Якщо ж викладацька робота здійснюватиметься цими працівниками за сумісництвом, тобто зазначені працівники будуть зараховані на посади викладачів і виконуватимуть дану роботу за межами робочого часу за основною обійманою посадою, то надбавку за виконану роботу їм потрібно виплатити.

 

Який порядок установлення надбавки педпрацівникам ВНЗ I рівня акредитації, які обіймають педагогічні посади відповідно до Переліку № 963, але їм така виплата постановою № 1130 не передбачена, і виконують викладацьку роботу (наприклад, методист викладає хімію та біологію, керівник фізичного виховання — фізичну культуру, майстер виробничого навчання — перукарську справу, старший майстер — конструювання одягу)?

 

Якщо працівники закладу обіймають посади, віднесені до педагогічних працівників, але їм постановою № 1130 надбавку за престижність праці не передбачено, і, крім того, вони займаються викладацькою діяльністю відповідно до п. 91 Інструкції № 102, то така надбавка за виконання вказаної роботи не виплачується. Якщо ж викладацька робота цими працівниками здійснюватиметься за сумісництвом, то пропорційно виконаному обсягу роботи їм буде нарахована надбавка згідно з постановою № 1130.