25.10.2010

Установлення надбавки за високі досягнення в праці: чи буде місяць базовим?

Відповідь на запитання

УСТАНОВЛЕННЯ НАДБАВКИ ЗА ВИСОКІ ДОСЯГНЕННЯ в ПРАЦІ: ЧИ БУДЕ МІСЯЦЬ БАЗОВИМ?

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

Базовим місяцем при проведенні індексації заробітної плати для працівників установи є лютий 2008 року, коли посадові оклади підвищилися на 45 % згідно з постановою КМУ від 06.02.2008 р. № 34.

Наказом керівника працівнику було оголошено догану та знято надбавку за високі досягнення у праці строком на один рік. У квітні 2010 року після закінчення строку дії догани працівнику відновлено виплату надбавки за високі досягнення у праці в тому самому розмірі, що й до винесення догани. Надбавка встановлюється щоквартально згідно з наказом по управлінню.

Чи слід вважати квітень 2010 року базовим (сума підвищення зарплати перекрила суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці)?

(м. Ужгород)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Згідно з

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників установ, організацій, яка включає: оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних розцінок (окладів), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Відповідно до

ст. 33 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII заробітна плата державних службовців складається з посадового окладу, премії, доплати за ранг, надбавки за вислугу років на державній службі, за високі досягнення у праці та інших надбавок.

Надбавка за високі досягнення в праці

включається до загального доходу працівника як складова заробітної плати. Тому місяць її встановлення є базовим при проведенні індексації. У цьому випадку це квітень 2010 року.

При цьому місяць підвищення зарплати (

п. 5 Порядку № 1078) вважається базовим, якщо сума підвищення грошових доходів перевищила суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці. В іншому разі місяць підвищення не вважається базовим, і доходи індексують у загальному порядку. При цьому індексується вже сума підвищеного доходу в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб (див. приклад, наведений у додатку 4 до Порядку № 1078).

 

У січні 2010 року працівнику встановлено надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 50 % посадового окладу. Сума цієї надбавки перевищила суму індексації, отже, місяць став базовим. У квітні 2010 року у зв’язку з браком коштів на оплату праці відсоток надбавки було знижено до 25 %. Який місяць у цьому випадку буде базовим?

(м. Херсон)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Пунктом 5 Порядку № 1078

установлено, що в разі підвищення мінімальної заробітної плати, а також зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при визначенні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Індексація за цей місяць не провадиться. З наступного місяця починається обчислення наростаючим підсумком індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації.

Місяць підвищення грошових доходів вважатиметься базовим

тільки у випадку, якщо сума підвищення перекриє суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці (див. приклад до п. 5 Порядку № 1078, наведений в додатку 4 до Порядку № 1078).

Згідно зі

ст. 33 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII заробітна плата державних службовців складається з посадового окладу, премії, доплати за ранг, надбавки за вислугу років на державній службі, за високі досягнення у праці та інших надбавок.

Тобто надбавка за високі досягнення у праці

включається до загального доходу працівника як складова заробітної плати та місяць її встановлення є базовим при проведенні індексації.

У вашому випадку надбавку за високі досягнення у праці було встановлено в січні 2010 року і цей місяць було прийнято за базовий.

Пунктом 5 Порядку № 1058

визначено, що тільки в разі зростання грошових доходів місяць підвищення вважається базовим і індексація в цьому місяці не проводиться. Якщо відбулося зменшення доходу, то це не є підставою вважати місяць базовим та індексацію заробітної плати слід продовжувати.

Таким чином, у вашому випадку місяць зниження доходу у зв’язку зі зменшення надбавки за високі досягнення в праці, не є базовим. Базовим для працівника залишається січень 2010 року.

У квітні 2010 року у працівника настало право на індексацію.

Його заробітну плату за квітень 2010 року необхідно було проіндексувати на 1,9 % у межах прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб (884 грн.).