06.09.2010

Виплата надбавки за вислугу років директору ДЮСШ, який веде навчальнотренувальну роботу

Відповідь на запитання

ВИПЛАТА НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ ДИРЕКТОРУ ДЮСШ, ЯКИЙ ВЕДЕ НАВЧАЛЬНО-ТРЕНУВАЛЬНУ РОБОТУ

 

Оксана ЛЕВЧЕНКО, головний спеціаліст відділу організації бюджетного процесу, фінансового моніторингу та нормування видатків департаменту економіки та фінансів Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту

 

Якщо директор дитячо-юнацької школи займається тренерсько-викладацькою роботою, як у такому разі необхідно нараховувати надбавку за вислугу років?

(м. Суми)

 

Відповідно до

п. 1 додатка 7 наказу Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097 (далі — наказ № 2097) директорам, а також заступникам директорів з основного виду діяльності, тренерам-методистам та інструкторам-методистам (у тому числі старшим) спортивних шкіл усіх типів, центрів олімпійської підготовки, спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю на основному місці роботи дозволяється вести навчально-тренувальну роботу протягом основного робочого часу. При цьому навантаження зазначених працівників у спортивній школі та центрі олімпійської підготовки не може перевищувати 12 годин навчально-тренувальної роботи (НТР) на тиждень, а у спеціалізованому навчальному закладі спортивного профілю — 9 годин НТР на тиждень.

Оплата зазначеної роботи здійснюється згідно зі ставками тренерів-викладачів з відповідною освітою і категорією. Виплата надбавок та доплат, у тому числі — надбавки за вислугу років, передбаченої

наказом Мінсім’ямолодьспорту від 29.12.2002 р. № 2850, здійснюється як до посадового окладу директора (заступника директора, тренера-методиста, інструктора-методиста), так і до ставки заробітної плати, установленої за навчально-тренувальну роботу.

Слід зауважити, що оплата директорам (їх заступникам з основного виду діяльності, тренерам-методистам, інструкторам-методистам) за навчально-тренувальну роботу здійснюється лише за першою формою, тобто за кількістю годин навчально-тренувальної роботи за тиждень (

п. 6 додатку 6 до наказу № 2097). Друга форма оплати праці тренерів-викладачів (за розмірами нормативів за підготовку одного учня-спортсмена, який входить до складу національної збірної команди України) у такому випадку не застосовується.

Слід також зазначити, що перераховані вище категорії працівників мають право здійснювати навчально-тренувальну роботу у вільний від основної роботи час. У такому разі на них поширюються умови роботи за сумісництвом, установлені

постановою КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 та спільним наказом Міністерства праці, Міністерства юстиції та Міністерства фінансів «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28.06.93 р. № 43, згідно з якими:

— оплата праці сумісників здійснюється за фактично виконану роботу;

— тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. А загальна тривалість роботи протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу.