27.09.2010

Харчування дітей у дитячому дошкільному навчальному закладі

Відповідь на запитання

ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ДИТЯЧОМУ ДОШКІЛЬНОМУ НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У сільському дитячому дошкільному навчальному закладі (далі — ДНЗ), який працює цілий рік, є дві різновікові групи для дітей від 3 до 6 років загальною кількістю 28 дітей. Їх перебування у ДНЗ обмежується часом з 8 до 12 години. Харчування дітей не здійснюється у зв’язку з тим, що згідно зі штатними нормативами в штат ДНЗ не може бути введена посада медичної сестри (нема ясельної групи та кількість груп менше чотирьох). Кошти на забезпечення дітей харчуванням у ДНЗ, а також на утримання посади медичної сестри у місцевому бюджеті є. Як нам забезпечити дітей харчуванням, не порушивши при цьому штатні нормативи?

(АР Крим)

 

Дошкільні навчальні заклади у своїй діяльності керуються

Положенням про дошкільний навчальний заклад, затвердженим постановою КМУ від 12.03.2003 р. № 305 (далі — Положення № 305).

Пунктом 51 Положення № 305

визначено, що штатні розписи державних і комунальних дошкільних навчальних закладів затверджуються відповідним органом управління освітою на основі Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів, затверджених МОН за погодженням з Мінфіном.

Типові штати дошкільних закладів

затверджено наказом Міністерства освіти СРСР від 31.12.71 р. № 103 (далі — Типові штати № 103).

Звернемо вашу увагу на те, що хоча

Типові штати № 103 уже застарілі, на сьогодні вони є чинними. Цей нормативний документ носить не рекомендаційний характер, а є обов’язковим до виконання, і всі штатні розписи дитячих садків мають відповідати Типовим штатам № 103.

Дійсно,

Типовими штатами № 103 для дитячих садків, де кількість груп менше чотирьох, посада медичної сестри не передбачена. У той же час, згідно з п. 30 Положення № 305 медичне обслуговування дітей у дошкільному навчальному закладі здійснюється на безоплатній основі медичними працівниками, які входять до штату цього закладу або відповідних закладів охорони здоров’я.

Це ж зазначено й у

п. 2 Положення про медичний кабінет дошкільного навчального закладу, затвердженого спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 30.08.2005 р. № 432/496 (далі — Положення № 432/496).

Згідно з

п. 1 Положення № 432/496 медичний кабінет дошкільного навчального закладу створюється у дошкільному навчальному закладі незалежно від підпорядкування, типу і форми власності.

До основних обов’язків медичних працівників дошкільного закладу, зокрема,

належать:

— моніторинг стану здоров’я, фізичного та нервово-психічного розвитку дітей, надання їм невідкладної медичної допомоги;

— організація і проведення медичних оглядів, у тому числі поглиблених, профілактичних та лікувально-оздоровчих заходів, оцінка їх ефективності;

здійснення контролю за організацією та якістю харчування, дотриманням раціонального режиму навчально-виховної діяльності, навчального навантаження;

— медичний контроль за виконанням санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму;

— проведення санітарно-просвітницької роботи серед дітей, батьків або осіб, які їх замінюють, та працівників закладу.

Більш детально права та обов’язки медичних працівників дитячих дошкільних закладів визначено у

Положенні № 432/496.

Виходячи з викладеного можна зробити висновок: наявність медичної сестри у дошкільному навчальному закладі

обов’язкова. Але якщо така посада не передбачена у штаті ДНЗ, то у ньому повинна працювати медсестра, яка входить до штату територіального лікувально-профілактичного закладу.

Харчування дітей у дошкільних навчальних закладах здійснюється відповідно до

Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 р. № 298/227 (далі — Інструкція № 298/227).

Режим харчування залежить від режиму роботи дошкільного навчального закладу і затверджується керівником закладу.

Відповідно до

п. 1.2 Інструкції № 298/227 для груп, які працюють менше шести годин, організація харчування, його форми і кратність визначаються за домовленістю з батьками чи особами, які їх замінюють. Якщо діти перебувають у дошкільному навчальному закладі не більше 4 годин, то їх за бажанням батьків харчуванням можна не забезпечувати. Діти, які перебувають у закладі більше 4 годин, обов’язково забезпечуються харчуванням.

Харчування дітей здійснюється відповідно до норм, затверджених постановою КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591.