27.09.2010

Щодо тривалості робочого дня

Відповідь на запитання

ЩОДО ТРИВАЛОСТІ РОБОЧОГО ДНЯ

 

Тетяна СТАШКІВ, начальник відділу режимів праці, нормування та професійної кваліфікації Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

У територіальному центрі соціального обслуговування (надання послуг) функціонують такі відділення:

— відділення соціальної допомоги вдома (відділення не здійснює соціального обслуговування громадян, які потребують цілодобового стороннього догляду);

— відділення соціально-побутової адаптації;

— відділення адресної соціальної підтримки населення;

— відділення соціально-медичних послуг (у штаті — лікар, медична сестра та медична сестра з масажу).

Стаціонарне відділення для постійного або тимчасового проживання відсутнє.

Чи належить цей територіальний центр до установ геріатричного типу?

Зазначене запитання виникло у зв’язку з необхідністю правильного встановлення тривалості робочого дня медикам, адже в установах геріатричного типу вона становить 36 годин.

(м. Кіровоград)

 

Згідно з

Типовим положенням про територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), затвердженим постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1417, територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) є бюджетною установою, рішення щодо створення, ліквідації чи реорганізації якого приймає місцевий орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування.

Геріатричні будинки-інтернати (відділення) передбачаються для проживання осіб з вираженими віковими порушеннями психіки, що підтверджуються відповідними медичними висновками псих-МСЕК («судинні та сенільні захворювання з явищами недоумства без вираженого психомоторного занепокоєння і тривалих або рецидивних станів зміненої свідомості»).

Ураховуючи зазначене, територіальний центр соціального обслуговування не можна вважати установою геріатричного типу

.

Скорочену тривалість робочого дня медичних працівників визначено

наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження норм робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я» від 25.05.2006 р. № 319 (далі — наказ № 319).

Підпунктом 1.1 п. 1 наказу № 319

для керівників структурних підрозділів (відділень, відділів, лабораторій, кабінетів тощо) із числа лікарів та фахівців з базовою і неповною вищою освітою, лікарів та фахівців з базовою і неповною вищою медичною освітою (середнього медичного персоналу) закладів та установ соціального захисту населення, за винятком тих, хто працює у шкідливих умовах праці, установлено тривалість робочого часу 38,5 години на тиждень.

Медичним працівникам, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, установлюється скорочена тривалість робочого дня згідно з

Переліком виробництв, цехів, професій та посад зі шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженим постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 163. Проте розділом 32 «Охорона здоров’я, освіта і соціальна допомога» цього Переліку для медичного персоналу територіального центру соціального обслуговування не передбачено встановлення скороченого робочого дня.

Тому тривалість робочого часу лікарів та середнього медичного персоналу відділення соціально-медичних послуг має становити 38,5 години на тиждень, а тривалість робочого часу молодшого медичного персоналу — 40 годин на тиждень.