18.04.2011

Тарифний розряд вихователя дошкільного навчального закладу

Відповідь на запитання

ТАРИФНИЙ РОЗРЯД ВИХОВАТЕЛЯ ДОШКІЛЬНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

До дошкільного навчального закладу на посаду вихователя прийнято працівника, який раніше обіймав посаду вчителя основ здоров’я в гімназії. Освіта в нього вища, спеціальність за дипломом — викладач біології та хімії. На попередньому місці роботи йому було присвоєно освітньо-кваліфікаційний рівень «спеціаліст вищої категорії» та педагогічне звання «старший учитель».

Який тарифний розряд присвоїти працівнику?

(Чернівецька обл.)

 

Оплата праці педагогічних працівників установ та закладів освіти здійснюється згідно з:

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102);

наказом Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557);

Схему тарифних розрядів посад педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів наведено в

додатку 9 до наказу № 557:

 

Найменування посад

Тарифні розряди

Вихователі-методисти, вихователі, учителі-логопеди, учителі-дефектологи, практичні психологи:

вищої категорії

12

першої категорії

11

другої категорії

10

без категорії*

8 — 9

 

* Фахівцям, які не мають освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста (середньої спеціальної освіти), установлюється 8-й тарифний розряд. Фахівцям, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста або магістра (вища освіта), установлюється 9-й тарифний розряд.

 

Тарифні розряди (кваліфікаційні категорії) установлюються за результатами атестації.

Підкреслимо: під час переходу педагогічного працівника з посади вчителя на посаду вихователя дошкільного навчального закладу присвоєна попередньою атестацією кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії», а також педагогічне звання «старший учитель»

не зберігаються, оскільки це різні посади. Подібну ситуацію Міносвіти роз’яснювало в листі від 20.10.2010 р. № 2/1-15-2352 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 45, с. 7).

Крім того, відповідно до

п. 24 Інструкції № 102 підвищення ставок заробітної плати за звання, присвоєні за результатами атестації, здійснюється тільки за період роботи на посадах, на яких були присвоєні відповідні звання. У разі переходу працівника з одного закладу до іншого на однакові посади або посади, які відповідають профілю предмета, дисциплін, що викладаються, підвищення за звання зберігається до чергової атестації.

У цьому випадку працівник перейшов до іншого навчального закладу

на іншу посаду (з посади вчителя на посаду вихователя), отже, підвищення посадового окладу за педагогічне звання не здійснюватиметься. Також зауважимо: відповідно до п. 5.4 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930, вихователям дошкільних навчальних закладів присвоюється педагогічне звання «вихователь-методист».

Таким чином, під час прийняття на роботу вихователя, який має вищу освіту,

слід установити 9-й тарифний розряд (див. п. 1 розд. І Переліку навчальних закладів, закінчення яких дає право на встановлення ставок заробітної плати і посадових окладів вчителям, викладачам, вихователям та іншим педагогічним працівникам залежно від освіти, наведеного в додатку 4 до Інструкції № 102).