25.04.2011

Обчислення надбавки за науковий ступінь у разі роботи у вечірній школі при виправній колонії

Відповідь на запитання

ОБЧИСЛЕННЯ НАДБАВКИ ЗА НАУКОВИЙ СТУПІНЬ У РАЗІ РОБОТИ У ВЕЧІРНІЙ ШКОЛІ ПРИ ВИПРАВНІЙ КОЛОНІЇ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

У вечірній школі при виправній колонії педагогічним працівникам установлюється підвищення окладу на 20 %. Як ураховувати оклад при обчисленні педагогу надбавки за науковий ступінь кандидата наук у розмірі 15 % посадового окладу — з підвищенням на 20 % чи без нього? Чи залежить розмір доплати за науковий ступінь від тижневого навантаження та обсягу виконуваної роботи?

(м. Макіївка)

 

Як уже зазначалося, згідно з

п.п. «в» п. 28 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, педагогічним працівникам у школах при виправно-трудових установах посадові оклади підвищуються на 20 % . Відповідно до п. 34 цієї Інструкції в результаті підвищення посадового окладу (ставки заробітної плати) утворюється новий посадовий оклад (ставка заробітної плати), унаслідок чого всі встановлені працівнику доплати й надбавки розраховуються виходячи з такого посадового окладу.

Щодо обчислення доплати за науковий ступінь зауважимо таке. Згідно з

п.п. «г» п.п. 2 п. 4 наказу Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557) за науковий ступінь установлюється надбавка до посадового окладу (ставки заробітної плати) в таких розмірах:

— доктора наук — у граничному розмірі 25 % посадового окладу (ставки заробітної плати);

— кандидата наук — у граничному розмірі 15 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Доплата встановлюється працівникам, якщо їх діяльність за профілем збігається з наявним науковим ступенем. Відповідність вченого звання та наукового ступеня профілю діяльності працівника на посаді визначається керівником навчальних закладів, установ освіти і наукових установ. Документи, що засвідчують наявність наукового ступеня та вченого звання, мають відповідати нормам та вимогам, передбаченим законодавством.

Таким чином, за науковий ступінь кандидата наук установлюється надбавка в розмірах, передбачених

наказом № 557, яка не впливає на посадовий оклад (ставку заробітної плати), а при обчисленні заробітної плати додається до окладу в абсолютних розмірах.

Згідно зі

спільним листом Міносвіти і ЦК Профспілки працівників освіти і науки від 14.02.2006 р. № 1/9-102 розміри надбавок і доплат, передбачених пп. 2б, 2в, 2г, 3в, 3г п. 4 наказу № 557, установлюються залежно від тижневого (річного) навчального навантаження чи обсягу виконуваної роботи.

Приклад.

Тижневе навантаження вчителя української мови у вечірніх класах при виправній колонії становить 9 годин. Учитель має кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» (12-й тарифний розряд) і науковий ступінь кандидата наук.

1. Посадовий оклад педпрацівника з урахуванням підвищення за роботу при виправній колонії становитиме: 1590,00 грн. (1325,00 грн. + 1325,00 грн. 

х 20 %).

2. Заробітна плата за години викладання у виправній колонії складе: 795,00 грн. (1590,00 грн. : : 18 год.

х 9 год.).

3. Надбавка за науковий ступінь кандидата наук дорівнюватиме: 119,25 грн. (795,00 грн. х 15 %).