08.08.2011

Виплачуємо надбавку за постановою КМУ № 373

Стаття

ВИПЛАЧУЄМО НАДБАВКУ ЗА ПОСТАНОВОЮ КМУ № 373

 

Ольга Щеглова, заступник директора Департаменту економіки та фінансування

 

Відповідно до

постанови КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373 (далі — постанова № 373) з 1 вересня 2011 року втрачає чинність постанова КМУ від 05.10.2009 р. № 1130 і запроваджується виплата 20-відсоткової надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх відомчого підпорядкування.

Загальні роз’яснення щодо встановлення надбавки були надані у

листі МОНмолодьспорту від 25.05.2011 р. № 1/9-385 (далі — лист № 1/9-385 // див. «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 21).

У цій консультації відповімо на запитання, які надійшли на адресу редакції, щодо встановлення надбавки за престижність праці, передбаченої

постановою № 373.

 

Чи мають право на надбавку педагогічні працівники Центру соціальної реабілітації дітей, директор та заступники директора цього Центру?

З 1 вересня 2011 року право на надбавку за престижність отримають педагогічні працівники, перелік посад яких затверджений

постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — постанова № 963), дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх відомчого підпорядкування. Тобто педагогічні працівники Центру соціальної реабілітації дітей також матимуть право на встановлення надбавки за престижність з 1 вересня 2011 року.

Що стосується директора вказаного Центру та його заступників, то надбавка за престижність зазначеним особам

не встановлюється, оскільки ці посади не віднесені до педагогічних відповідно до постанови № 963. Утім, за години навчального навантаження, якщо вони проводять таку роботу, ці працівники отримуватимуть надбавку відповідно до встановленого обсягу роботи.

 

Чи мають право на встановлення надбавки методисти обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, які провадять викладацьку діяльність?

 

Ні, не мають

. Надбавка в розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати) виплачується лише педагогічним працівникам навчальних закладів та установ, що перелічені у постанові № 373.

Оскільки навчальні заклади післядипломної освіти у цій

постанові не зазначені, педагогічні працівники цього закладу не мають права на встановлення надбавки.

 

У вищих навчальних закладах III — IV рівнів акредитації працюють методисти, практичні психологи, викладачі, завідувачі кабінетів, лабораторій та інші працівники, посади яких віднесені до педагогічних. Чи потрібно їм нараховувати надбавку за престижність з 1 вересня 2011 року?

 

Ні, не потрібно

. Як уже зазначалося, виплата надбавки за престижність передбачена лише педагогічним працівникам навчальних закладів та установ, що перелічені у постанові № 373.

Вищі навчальні заклади III — IV рівнів акредитації у цій

постанові не зазначені, отже, і надбавка педагогічним працівникам цих закладів не встановлюється.

 

Чи встановлюється надбавка за престижність старшим вихователям, старшим викладачам, старшим майстрам, які працюють у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації?

 

Так, надбавку названим категоріям працівників потрібно нараховувати, оскільки зазначені посади віднесені до посад педагогічних працівників відповідно до

постанови № 963.

 

Чи враховуються при встановленні надбавки за престижність суми доплат та надбавок, а також підвищення за педагогічні звання, роботу в закладах певного типу?

 

Як зазначено у

п. 34 Iнструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Iнструкція № 102), при підвищенні посадових окладів (ставок заробітної плати) утворюється новий посадовий оклад (ставка заробітної плати). Отже, надбавка за престижність установлюватиметься до посадового окладу (ставки заробітної плати, у т. ч. годинної), визначеного з урахуванням підвищень, передбачених нормативно-правовими актами з оплати праці. На це зверталась увага й у листі № 1/9-385.

Що стосується доплат та надбавок, то вони не впливають на розмір посадового окладу (ставки заробітної плати), а формують заробітну плату працівника. Отже, на суму цих доплат указана надбавка

не нараховується.

 

Чи нараховуватиметься надбавка при оплаті вчителю (викладачу, вихователю) годин заміщення тимчасово відсутніх колег?

 

Надбавка, передбачена

постановою № 373, виплачується пропорційно обсягу роботи за педагогічною посадою або обсягу навчального навантаження, тобто при її нарахуванні слід узяти до уваги й обсяг годин, виконаний працівником у порядку заміщення .

Зазначимо, що така надбавка не залежить ані від педагогічного стажу, ані від кваліфікації педагогічного працівника.

Постановою № 373 визначено її розмір, а також указано, що надбавка виплачується пропорційно обсягу навантаження за відпрацьований час. Таким чином, при оплаті годин заміщення тимчасово відсутніх колег педагогічному працівнику на цю суму має бути нарахована і 20-відсоткова надбавка.

 

Чи нараховуватиметься надбавка за престижність при роботі за сумісництвом?

 

Оскільки обмежень щодо виплати надбавки працівникам, які працюють за сумісництвом,

постановою № 373 не встановлено, то надбавка нараховуватиметься педагогічним працівникам як за основною посадою, так і за сумісництвом.

 

В якому розмірі нараховуватиметься надбавка вчителю, якщо його тижневе навантаження більше або менше ставки?

 

Відповідно до

п. 81 Положення про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженого постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 778, обсяг педагогічного навантаження вчителів визначається відповідно до законодавства керівником закладу і затверджується у державних і комунальних закладах відповідним органом управління освітою.

При розподілі навчального навантаження слід мати на увазі, що:

 — педагогічне навантаження вчителя обсягом менше тарифної ставки установлюється лише за його письмовою згодою (

п. 2 ст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651);

 — обсяг навчальної та іншої педагогічної роботи, яку може виконувати педагогічний працівник за основним місцем роботи, граничними розмірами не обмежується (

п. 63 Iнструкції № 102).

Оскільки педагогічне навантаження зазначеної категорії працівників установлюється при тарифікації в обсязі більше або менше норми, що відповідає ставці заробітної плати, розмір надбавки обчислюється

пропорційно до обсягу виконаної роботи.

Приклад

. Учитель початкових класів має I кваліфікаційну категорію, якій відповідає 11-й тарифний розряд за ЄТС. Ставка заробітної плати на 1 вересня 2011 року складає 1263,00 грн. Його тижневе навантаження за цією посадою становить 22 год. У цьому ж закладі він працює вихователем групи продовженого дня з навантаженням 15 год. на тиждень. Надбавка за постановою № 373 обчислюватиметься так:

 — за посадою вчителя: (1263,00 грн.

х 22 год. : 18 год.) х 20 % = 308,73 грн.;

 — за посадою вихователя: (1263,00 грн.

х 15 год. : 30 год.) х 20 % = 126,30 грн.

 

У загальноосвітніх навчальних закладах на умовах погодинної оплати проводять викладацьку роботу працівники органів державної влади та місцевого самоврядування. Чи матимуть вони право на одержання надбавки за постановою № 373?

 

З огляду на те, що питання стосується посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, необхідно врахувати таке.

Пунктом 3 Переліку робіт, що не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 (далі — Перелік № 43), передбачено, що не є сумісництвом педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі 240 годин на рік. Згідно з п. 12 Переліку № 43 виконання такої роботи дозволяється у робочий час за погодженням із власником або уповноваженим ним органом із збереженням заробітної плати за основним місцем роботи.

Як зазначалося в

листі № 1/9-385, надбавка за престижність встановлюється на весь обсяг навчального навантаження, що виконується працівником. Тобто якщо працівники закладу (у т. ч. і непедагогічні), крім своєї основної роботи за посадою, у тому самому навчальному закладі ведуть викладацьку роботу чи заняття з гуртками, то така надбавка нараховуватиметься і на викладацькі (гурткові) години.

У зв’язку з цим, якщо працівники органів державної влади та місцевого самоврядування у свій робочий час за основною посадою проводять викладацьку роботу на умовах погодинної оплати праці, то надбавка за престижність нараховуватиметься і на такі години. Зазначимо, що вказана надбавка виплачується в разі, якщо оплата за такі години здійснюється відповідно до

п. 73 Iнструкції № 102.

Якщо ж зазначені працівники за педагогічну роботу одержуватимуть оплату згідно з

додатком 16 до наказу Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557), то надбавка за престижність у такому разі не нараховуватиметься.

 

Чи слід нараховувати надбавку за постановою № 373 заступнику директора професійно-технічного навчального закладу у разі виконання ним обов’язків тимчасово відсутнього колеги?

 

Наказом № 557

установлено, що керівник, заступник керівника, керівник та заступник керівника структурного підрозділу не мають права виконувати обов’язки тимчасово відсутнього працівника та отримувати за це доплату.

Якщо ж ідеться про працівника, якого призначено на посаду як тимчасово виконуючого обов’язки керівника, то у такому випадку (якщо ця посада віднесена до посад педагогічних працівників) надбавка, установлена постановою № 373, має виплачуватись.