15.08.2011

Компенсація за невикористану відпустку, виплачена в день звільнення працівника, обкладається ЄСВ

Відповідь на запитання

КОМПЕНСАЦІЯ ЗА НЕВИКОРИСТАНУ ВІДПУСТКУ, ВИПЛАЧЕНА В ДЕНЬ ЗВІЛЬНЕННЯ ПРАЦІВНИКА, ОБКЛАДАЄТЬСЯ ЄСВ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Компенсацію за невикористану відпустку виплачено в день звільнення працівника.

Чи обкладається така виплата єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування?

(м. Запоріжжя)

 

Згідно зі

ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон № 2464) та п. 2.1 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-5, платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) є, зокрема:

— роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, фізичні особи — підприємці, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством;

— працівники, які працюють у зазначених юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством.

Базою для нарахування обкладення ЄСВ згідно з

п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464 є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну і додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР (далі — Закон № 108), та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Згідно з

п.п. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, яку розроблено відповідно до Закону № 108, компенсація за невикористану щорічну відпустку включається до фонду додаткової заробітної плати та є виплатою за невідпрацьований час.

Датою звільнення з роботи вважається

останній робочий день працівника . Згідно зі ст. 116 КЗпП у день звільнення з працівником має бути проведено остаточний розрахунок, у тому числі виплачено компенсацію за невикористану відпустку. Отже, якщо компенсацію за невикористану відпустку нараховано та виплачено в день звільнення працівника, тобто в його останній робочий день, коли працівник ще перебуває у трудових відносинах з установою, то така виплата є базою для обкладення ЄСВ.

Якщо компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки нараховано працівнику після звільнення, тобто коли працівник вже не перебуває у трудових відносинах з установою, то така виплата не обкладається ЄСВ ні в частині нарахувань, ні в частині утримань. Про це йшлося в консультації фахівця ПФУ в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 23, с. 29.