05.12.2011

Щодо виплат на харчування дітям-сиротам, які знаходяться під опікою

Лист від 20.10.2011 р. № 1/12/5714

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЩОДО ВИПЛАТ НА ХАРЧУВАННЯ ДІТЯМ-СИРОТАМ, ЯКІ ЗНАХОДЯТЬСЯ ПІД ОПІКОЮ

Лист від 20.10.2011 р. № 1/12/5714

 

На лист <…> щодо харчування дітям-сиротам, які знаходяться під опікою, Міністерство повідомляє.

Відповідно до частини 3 статті 21 Закону України «Про загальну середню освіту» та постанови Кабінету Міністрів України від 19 червня 2002 р. № 856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах» діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти із малозабезпечених сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» (крім вихованців, які перебувають на повному державному утриманні у школах-інтернатах усіх типів) забезпечуються безоплатними обідами у загальноосвітніх навчальних закладах у порядку, визначеному Міністерством освіти та науки.

Діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти із малозабезпечених сімей забезпечуються безоплатним харчуванням за нормами для дітей відповідного віку згідно з додатком 7 до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах».

На виконання пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» розроблено порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затверджений спільним наказом Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти та науки України від 1 червня 2005 р. № 242/329 (зареєстровано у Міністерстві юстиції України 15.06.2005 р. за № 661/10941). Цей Порядок визначає механізм організації харчування у навчальних закладах, а також встановлює, що безоплатне харчування учнів у навчальних закладах з денною формою перебування у закладах, здійснюється тільки в робочі дні.

Щодо питання, поставленого у листі Головного контрольно-ревізійного управління України <…> чи проводиться виплата компенсації за неодержані обіди у вихідні дні та за час перебування на канікулах, а також під час їх перебування в оздоровчих таборах, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які перебувають під опікою, то слід зазначити, що відповідно до підпункту 8 пункту 13 постанови Кабінету Міністрів України від 5 квітня 1994 р. № 226 «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» готівка в межах встановленої грошової норми на харчування з урахуванням торгівельної націнки видається лише зарахованим на повне державне утримання учням з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що не виїжджають до місць організованого відпочинку в дні канікул, а також під час хвороби.

Просимо врахувати вищевикладену позицію при перевірці правильності нарахувань та виплат дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які знаходяться під опікою (піклуванням).

Лист Міністерства освіти і науки України від 20.04.2011 р. № 1/12-2152 вважати недійсним.

 

Заступник Міністра — керівник апарату
П. Куліков

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

КОМПЕНСАЦІЯ ЗА НЕОТРИМАНЕ ХАРЧУВАННЯ ДІТЯМ-СИРОТАМ ТА ДІТЯМ,
ПОЗБАВЛЕНИМ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ
ПІД ОПІКОЮ (ПІКЛУВАННЯМ), НЕ ВИПЛАЧУЄТЬСЯ

У листі, що коментується, МОНмолодьспорту звернуло увагу на особливості забезпечення харчуванням у загальноосвітніх навчальних закладах дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Перш за все зауважимо, що правові, організаційні, соціальні засади та гарантії державної підтримки дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа визначено Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV (далі — Закон № 2342).

Згідно зі ст. 25 цього Закону порядок відшкодування витрат, пов’язаних з утриманням дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, у тому числі на харчування, одяг, взуття, м’який інвентар, а також інші виплати, встановлюється КМУ відповідно до державних соціальних стандартів.

Таким документом є постанова КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту і матеріального забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 (далі — постанова № 226).

Пунктом 12 цієї постанови встановлено, що діти-сироти й діти, позбавлені батьківського піклування, крім тих, які перебувають під опікою (піклуванням), знаходяться на повному державному утриманні.

Державне утримання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа — це повне забезпечення відповідно до державних соціальних стандартів матеріальними та грошовими ресурсами дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа для задоволення їх життєво необхідних потреб та створення умов для нормальної життєдіяльності (ст. 1 Закону № 2342).

Пунктом 3 ст. 21 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV передбачено, що вихованці шкіл-інтернатів усіх типів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, перебувають на повному державному утриманні. Діти-сироти й діти, позбавлені батьківського піклування, які навчаються в інших загальноосвітніх навчальних закладах, забезпечуються харчуванням, одягом та іншими послугами в порядку, установленому КМУ.

Механізм організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах незалежно від їх підпорядкування, типу та форми власності визначено Порядком організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженим спільним наказом МОЗ і Міносвіти від 01.06.2005 р. № 242/329.

Пункт 6 цього Порядку передбачає, що безплатне харчування учнів у навчальних закладах з денною формою перебування в них здійснюється лише в робочі дні. У разі відсутності учнів під час навчання компенсація за харчування не провадиться.

Водночас відповідно до ст. 3913 Закону № 2342 зарахованим на повне державне утримання випускникам закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також іншим особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які стали учнями і студентами та не виїжджають до місць організованого відпочинку в дні канікул, а також під час їх хвороби видаються кошти в межах установленої грошової норми на харчування та інші побутові потреби.

Аналогічну норму передбачено п.п. 8 п. 13 постанови № 226, згідно з якою зарахованим на повне державне утримання учням і студентам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які не виїжджають до місць організованого відпочинку в дні канікул, а також під час їх хвороби видається готівка в межах установленої грошової норми на харчування з урахуванням торговельної націнки.

Таким чином, грошова компенсація вартості харчування надається дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, зарахованим на повне державне утримання, у період:

— їх хвороби;

— канікул, якщо такі особи не виїжджають до місць організованого відпочинку.

Дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, які перебувають під опікою (піклуванням), грошова компенсація за неотримані обіди не виплачується.

 

Людмила КУНГУРЦЕВА,
 головний спеціаліст відділу праці
 та нормативно-інформаційного забезпечення
 Департаменту економіки та фінансування
 Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України