12.12.2011

Про затвердження Порядку передачі дарунків, одержаних як подарунки державі, Автономній Республіці Крим, територіальній громаді, державним або комунальним установам чи організаціям

Постанова від 16.11.2011 р. № 1195

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

Про затвердження Порядку передачі дарунків, одержаних як подарунки державі, Автономній Республіці Крим, територіальній громаді, державним або комунальним установам чи організаціям

Постанова від 16.11.2011 р. № 1195

 

Відповідно до частини третьої статті 8 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити Порядок передачі дарунків, одержаних як подарунки державі, Автономній Республіці Крим, територіальній громаді, державним або комунальним установам чи організаціям, що додається.

2. Визнати такою, що втратила чинність, постанову Кабінету Міністрів України від 8 грудня 2009 р. № 1337 «Про затвердження Порядку передачі подарунків, отриманих під час проведення офіційних заходів».

 

Прем’єр-міністр України М. Азаров

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16.11.2011 р. № 1195

Порядок передачі дарунків, одержаних як подарунки державі, Автономній Республіці Крим, територіальній громаді, державним або комунальним установам чи організаціям

 

1. Цей Порядок установлює процедуру передачі особами, зазначеними у пункті 1 та підпунктах «а» і «б» пункту 2 частини першої статті 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» (далі — уповноважені особи), дарунків, отриманих ними як подарунки державі, Автономній Республіці Крим, територіальній громаді, державним або комунальним установам чи організаціям (далі — дарунок), у яких уповноважені особи працюють або які представляють (далі — орган).

2. Уповноважена особа, яка отримала дарунок, зобов’язана передати його органові протягом місяця.

3. У разі подання уповноваженою особою підтвердних документів орган компенсує витрати, пов’язані з доставкою дарунка або сплатою митних зборів, у триденний строк після його передачі органові.

4. Передача дарунка здійснюється в адміністративному приміщенні органу, про що складається акт приймання-передачі згідно з додатком.

Уповноважена особа передає дарунок матеріально-відповідальній особі органу з одночасним складенням акта його приймання-передачі.

Акт приймання-передачі дарунка складається у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу.

Один примірник залишається в органі та передається матеріально-відповідальною особою до підрозділу, на який покладено ведення бухгалтерського обліку, а другий — в уповноваженої особи.

5. Операції, пов’язані з передачею дарунка органові, відображаються в бухгалтерському обліку відповідно до законодавства.

6. З метою оцінки вартості дарунка, вирішення питання щодо можливості його використання, місця та строку зберігання орган утворює комісію у складі не менш як трьох осіб, однією з яких є фахівець з оцінки майна.

Положення про комісію затверджується керівником органу.

Організаційною формою роботи комісії є засідання, яке проводиться протягом місяця з моменту передачі уповноваженою особою дарунка.

Комісія має право залучати до участі в засіданнях на громадських засадах фахівців з питань оцінки вартості дарунка.

Засідання комісії вважається правомочним, якщо на ньому присутні більшість її членів.

Рішення комісії приймається простою більшістю голосів присутніх на засіданні її членів. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос голови комісії.

Рішення комісії оформляється протоколом, який підписують голова і секретар комісії, та у триденний строк з дати його прийняття затверджується наказом керівника органу.

7. Примірне положення про комісію затверджує Нацдержслужба.

 

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ЗАТВЕРДЖЕНО ПОРЯДОК ПЕРЕДАЧІ ДАРУНКІВ,
 ОДЕРЖАНИХ ЯК ПОДАРУНКИ ДЕРЖАВІ, АР КРИМ, ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ,
ДЕРЖАВНИМ АБО КОМУНАЛЬНИМ УСТАНОВАМ ЧИ ОРГАНІЗАЦІЯМ

З метою виконання вимог ч. 3 ст. 8 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» від 07.04.2011 р. № 3206-VI (далі — Закон № 3206) КМУ постановою, що коментується, затвердив Порядок передачі дарунків, одержаних як подарунки державі, Автономній Республіці Крим, територіальній громаді, державним або комунальним установам чи організаціям (далі — Порядок).

Нагадаємо, що згідно з ч. 3 ст. 8 Закону № 3206 дарунки, одержані особами, визначеними у п. 1 та п.п. «а», «б» п. 2 ч. 1 ст. 4 цього Закону, як подарунки державі, АР Крим, територіальній громаді, державним або комунальним установам чи організаціям, є відповідно державною або комунальною власністю і передаються органу, установі чи організації у порядку, визначеному саме КМУ.

До таких осіб належать:

1) особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування:

— Президент України, Голова ВРУ, його Перший заступник та заступник, Прем’єр-міністр України, Перший віце-прем’єр-міністр України, віце-прем’єр-міністри України, міністри, інші керівники центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу КМУ, та їх заступники, Голова СБУ, Генпрокурор України, Голова НБУ, Голова Рахункової палати, Уповноважений ВРУ з прав людини, Голова ВР АР Крим, Голова Ради міністрів АР Крим;

— народні депутати України, депутати ВР АР Крим, депутати місцевих рад;

— державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування;

— військові посадові особи Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів військових формувань;

— судді Конституційного Суду України, інші професійні судді, Голова, члени, дисциплінарні інспектори Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, службові особи секретаріату цієї Комісії, Голова, заступник Голови, секретарі секцій Вищої ради юстиції, а також інші члени Вищої ради юстиції, народні засідателі і присяжні (під час виконання ними цих функцій);

— особи рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, державної кримінально-виконавчої служби, органів та підрозділів цивільного захисту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, особи начальницького складу податкової міліції;

— посадові та службові особи органів прокуратури, СБУ, дипломатичної служби, митної служби, державної податкової служби;

— члени ЦВК;

— посадові та службові особи інших органів державної влади;

2) особи, які прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування:

— посадові особи юридичних осіб публічного права, які одержують заробітну плату за рахунок державного чи місцевого бюджету;

— особи, які не є державними службовцями, посадовими особами місцевого самоврядування, але надають публічні послуги (аудитори, нотаріуси, оцінювачі, а також експерти, арбітражні керуючі, незалежні посередники, члени трудового арбітражу, третейські судді під час виконання ними цих функцій, інші особи в установлених законом випадках).

Порядком передбачено, що під час передачі дарунка обов’язково має складатися акт приймання-передачі за формою, наведеною у додатку до Порядку. При цьому оцінка вартості одержаного дарунка та вирішення питань щодо його подальшого використання проводяться спеціально створеною комісією у складі не менш як трьох осіб, одна з яких — фахівець з оцінки майна.

Варто також звернути увагу на строки передачі дарунка та оформлення цієї операції. Зокрема, уповноважена особа, яка отримала дарунок, зобов’язана буде передати його відповідному органові протягом місяця. Термін же проведення засідання комісії з вирішення питань оцінки, порядку використання, місця та строку зберігання дарунка становить один місяць з моменту його передачі уповноваженою особою.

Після отримання дарунка його необхідно оприбуткувати на баланс установи. Причому під час оформлення таких операцій слід ураховувати, що згідно зі ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI одержані установою дарунки відносяться до першої підгрупи другої групи власних надходжень бюджетних установ. Тому установа — одержувач дарунка має віднести його вартість до складу доходів спеціального фонду шляхом відображення відповідної суми за кредитом субрахунку 712 «Доходи за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ».

Зазначимо, що до закінчення звітного періоду установа-одержувач має подати до органу Держказначейства Довідку про надходження у натуральній формі.

Разом з тим, оскільки розпорядники бюджетних коштів здебільшого не планують у кошторисі такі надходження, як отримання дарунків, у разі їх фактичного одержання необхідно внести зміни до кошторису в частині спеціального фонду. Відповідно до вимог пп. 47 та 49 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджених постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228, підставою для внесення змін до кошторису є довідка Державної казначейської служби про підтвердження надходжень на спеціальні реєстраційні рахунки та довідка про зміни до кошторису.

Порядок набрав чинності 02.12.2011 р. («Офіційний вісник України», 02.12.2011 р., № 91).