12.12.2011

Оплата праці старшої медсестри дошкільного навчального закладу

Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ СТАРШОЇ МЕДСЕСТРИ ДОШКІЛЬНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Чи може медична сестра дошкільного навчального закладу без категорії (яка не проходила атестацію) вважатися старшою та отримувати відповідну зарплату (посадовий оклад, підвищений на 10 %), якщо вона одна виконує велику кількість обов’язків?

(Полтавська обл.)

 

Згідно з п. 30 Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою КМУ від 12.03.2003 р. № 305, медичне обслуговування дітей у дошкільному навчальному закладі здійснюється на безоплатній основі медичними працівниками, які входять до штату цього закладу або відповідних закладів охорони здоров’я.

У дошкільному навчальному закладі незалежно від підпорядкування, типу та форми власності створюється медичний кабінет (п. 1 Положення про медичний кабінет дошкільного навчального закладу, затвердженого спільним наказом МОЗ та Міносвіти від 30.08.2005 р. № 432/496).

З 1 січня 2011 року набрали чинності Типові штатні нормативи дошкільних навчальних закладів, затверджені наказом Міносвіти від 04.11.2010 р. № 1055 (далі — Типові штати № 1055). Зауважимо, що цими Типовими штатами збережено не лише посади медичних працівників, а й їх додаткову кількість. Так, передбачено введення таких посад:

— сестра медична лікувального кабінету;

— сестра медична з масажу;

— сестра медична з лікувальної фізкультури;

— сестра медична з фізіотерапії для проведення лікувально-оздоровчої роботи;

— лікар-педіатр або вузький спеціаліст залежно від типу закладу.

Відповідно до розд. І Типових штатів № 1055 кількість штатних одиниць старшої медичної сестри залежить від кількості груп.

Нарахування заробітної плати медичним працівникам, які працюють в закладах освіти, здійснюється згідно з Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519). Це означає, що оплата праці медичних працівників навчальних закладів та установ освіти здійснюється відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я.

Згідно з п. 1.5 цих Умов розміри посадових окладів (тарифних ставок) визначаються за тарифними розрядами Єдиної тарифної сітки, які встановлюються професіоналам та фахівцям залежно від наявної кваліфікаційної категорії, робітникам — кваліфікаційного розряду в межах діапазону, визначеного для цих посад (професій) Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», затвердженим наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117 (далі — Довідник № 117).

Згідно з цим Довідником посада «сестра медична старша» належить до фахівців.

У розділі «Фахівці» Довідника № 117 затверджено кваліфікаційні вимоги до молодших спеціалістів усіх спеціальностей. Зокрема, для обіймання посади сестри медичної старшої (без категорії) необхідно мати:

— неповну вищу освіту (молодший спеціаліст) або базову вищу освіту (бакалавр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Сестринська справа», «Лікувальна справа» або «Акушерська справа»; спеціалізацію за фахом «Організація охорони здоров’я»;

— стаж роботи за фахом не менше 3 років.

Таким чином, особа, яка відповідає цим вимогам, може обіймати посаду сестри медичної старшої (без категорії).

Згідно з п.п. 2.2.10 Умов № 308/519 посадовий оклад сестрам медичним старшим визначається виходячи з тарифних розрядів посад фахівців відповідної кваліфікації з урахуванням підвищення на 10 %.

Тарифні розряди залежно від кваліфікаційної категорії сестри медичної старшої визначаються відповідно до п.п. 2.2.8 Умов № 308/519. Зокрема, сестрі медичній старшій без категорії встановлюється 6-й тарифний розряд.

Додамо також, що згідно з Класифікатором професій ДК 003:2010 (далі — КП) професійну назву посади «сестра медична старша» утворено із застосуванням похідного слова «старший» згідно з додатком В до КП. Тому посада «сестра медична старша» не є керівною (див. також лист Мінпраці від 24.12.2010 р. № 14229/0/14-10/13).