19.12.2011

Інформаційна сторінка

Новини

РЕЄСТРАЦІЯ БАЗИ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ

Нагадаємо, що з 1 січня 2011 року діє Закон України «Про захист персональних даних» від 01.06.2010 р. № 2297-VI (далі — Закон № 2297), згідно з яким володілець бази персональних даних (фізична або юридична особа, якій законом або за згодою суб’єкта персональних даних надано право на обробку цих даних, яка затверджує мету обробки персональних даних у цій базі даних, установлює склад цих даних та процедури їх обробки) зобов’язаний зареєструвати в Державному реєстрі баз персональних даних наявну в нього базу персональних даних.

Звертаємо увагу, що з 01.01.2012 р. запрацюють норми про відповідальність за ухилення від державної реєстрації бази персональних даних у Державній службі із захисту персональних даних (далі — Держслужба); за неповідомлення або несвоєчасне повідомлення Держслужби про зміну відомостей, що подаються для державної реєстрації бази персональних даних.

При цьому, на думку Держслужби, кожне підприємство (організація) є володільцем, як мінімум, двох баз персональних даних, а саме бази персональних даних працівників, яка ведеться з метою забезпечення вимог трудового законодавства, реалізації податкових відносин та відносин у сфері бухгалтерського обліку й аудиту, та бази персональних даних клієнтів чи інших осіб, персональні дані яких обробляються в цілях господарської діяльності.

Ураховуючи актуальність цієї теми, у рубриці «Золотий фонд» сайта www.nibu.factor.ua розміщена стаття «Персональні дані: алгоритм дій» , в якій роз’яснюється чимало питань щодо порядку реєстрації баз персональних даних. Крім того, у підрозділі цього сайта «Нормативна база»/«Персональні дані» розділу «Довідкова» розміщені тексти Закону № 2297, а також нормативно-правових актів, в яких реалізовано норми цього Закону.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО НОВУ ФОРМУ ПОДАТКОВОЇ НАКЛАДНОЇ

Мінфін наказом «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної» від 01.11.2011 р. № 1379 затвердив нову форму податкової накладної та скасував наказ ДПАУ «Про затвердження форми Податкової накладної та Порядку її заповнення» від 21.12.2010 р. № 969.

Крім додавання до форми податкової накладної графи «Код товару згідно з УКТ ЗЕД», слід відзначити ще декілька уточнень у порядку її складання:

— заповнюється тільки державною мовою;

— заповнюється тільки одним із двох способів: роздруковується порожня форма, а показники заповнюються ручкою, або роздруковується форма з уже заповненими показниками. Другий варіант може не містити клітинок;

— у разі складання філією вказується назва головного підприємства згідно зі статутними документами та найменування філії;

— реквізити заголовної частини вирівнюються по правому краю;

— дата виписування та номер договору заповнюються в такому форматі «08012011» без крапок, ком та інших розділових знаків;

— порядковий номер податкової накладної, крім цифр, не може містити літер та інших символів;

— податкові адреси продавця та покупця вказуються з урахуванням вимог ст. 45 ПКУ, ст. 29 і 93 ЦКУ;

— вид цивільно-правового договору відповідає виду договірних зобов’язань, визначених ЦКУ;

— додано 3 коди причин для залишення оригіналу в продавця: виписування на вартість безоплатно поставлених товарів/послуг виходячи з рівня звичайних цін, використання засобів (товарів, послуг) не в господарській діяльності, виписування отримувачем послуг від нерезидента;

— отримувач послуг від нерезидента вказує умовний ІПН продавця «300000000000», а якщо такі послуги не використовуються в госпдіяльності або використовуються для постачання послуг за межами України — «200000000000»;

— для посвідчення може бути виготовлено окрему печатку «Для податкових накладних».

Наказ № 1379 набере чинності з дня його опублікування.

 

МІНФІН щодо НАДБАВКи ТРЕНЕРАМ-ВИКЛАДАЧАМ

З 01.09.2011 р. педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, інших установ та закладів незалежно від їх підпорядкованості виплачується надбавка в розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати) згідно з постановою КМУ від 23.03.2011 р. № 373.

Що стосується встановлення надбавки тренерам-викладачам та іншим працівникам дитячо-юнацьких спортивних шкіл, то Мінфін у листі від 25.11.2011 р. № 31-07110-3-8/8304 роз’яснив: оскільки посади керівників дитячо-юнацьких спортивних шкіл, їх заступників, тренерів-викладачів, інструкторів-методистів не входять до Переліку посад педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, то для поширення на зазначені категорії працівників надбавки, установленої постановою № 373, немає підстав.