21.02.2011

Щодо обліку матеріальних цінностей, які знаходяться на балансі школи-інтернату

Лист від 06.10.2010 р. № 2/1-15-2229

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ОБЛІКУ МАТЕРІАЛЬНИХ ЦІННОСТЕЙ, ЯКІ ЗНАХОДЯТЬСЯ НА БАЛАНСІ ШКОЛИ-ІНТЕРНАТУ

Лист від 06.10.2010 р. № 2/1-15-2229

 

У департаменті загальної середньої та дошкільної освіти розглянуто Ваш лист щодо порядку обліку матеріальних цінностей, що знаходяться на балансі спеціальної школи-інтернату для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, надісланий до Міністерства освіти і науки Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту.

Повідомляємо, що з метою підвищення рівня соціального захисту дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, Кабінетом Міністрів України 30 серпня 2003 року було прийнято постанову № 1381 «Про збільшення норм матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування».

На виконання цієї постанови наказом Міністерства освіти і науки від 17.11.2003 р. № 763 затверджено нові норми матеріального та нормативи фінансового забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також вихованців шкіл-інтернатів.

Оскільки до переліку предметів текстильної білизни не включено покривала та приліжкові килимки, навчальний заклад може додатково ввести до переліку зазначені та інші найменування відповідно до останнього рядка додатків 1 — 4 до згаданого наказу МОН.

У даний час удосконалюються та розробляються нові норми, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.2000 р. № 656 «Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення». Після затвердження цих норм постановою Кабінету Міністрів України у наказ Міністерства освіти і науки від 17.11.2003 р. № 763 буде внесено відповідні зміни, зокрема, з урахуванням висловлених Вами пропозицій.

Повідомляємо також, що згадана у Вашому листі постанова Ради Міністрів СРСР від 31.07.87 р. № 872 втратила чинність з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.94 р. № 226 «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків».

 

Директор департаменту О. Єресько

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

НОРМИ СПИСАННЯ МАТЕРІАЛЬНИХ ЦІННОСТЕЙ У СПЕЦІАЛЬНІЙ
ЗАГАЛЬНООСВІТНІЙ ШКОЛІ-ІНТЕРНАТІ

Міносвіти в

листі, що коментується, відповідає на таке запитання: чи існують норми списання килимів, килимових доріжок, покривал на ліжка, портьєр, тюлі, спецодягу для технічних, медичних працівників та працівників кухні в спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті?

Відповідно до роз’яснення Міносвіти на сьогодні нормативним документом, яким слід керуватись з цього питання, є

наказ Міністерства освіти і науки України «Про затвердження норм матеріального та нормативів фінансового забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також вихованців шкіл-інтернатів» від 17.11.2003 р. № 763 (далі — наказ № 763).

Цим

наказом передбачені норми використання предметів гардероба, текстильної білизни, предметів першої потреби та товарів господарського призначення вихованців шкіл-інтернатів, до яких перелічені в запитанні предмети не належать. На думку Міносвіти, навчальний заклад може додаткового ввести до переліку зазначені найменування відповідно до останнього рядка додатків 1 — 4 до наказу № 763. Але при цьому не зовсім зрозуміло, яким чином можна включати зазначені в запитанні предмети до предметів гардероба, текстильної білизни, предметів першої потреби та товарів господарського призначення, в той час як такі предмети не належать до зазначених категорій і застосовуються установою взагалі, а не безпосередньо вихованцями.

Як зазначило Міносвіти, у цей час удосконалюються та розробляються нові норми, в яких будуть ураховані вказані в запитанні предмети. Сподіваємось, найближчим часом такі норми будуть затверджені.

Ми, у свою чергу, розглядали це питання на сторінках нашого видання в консультації «Норми списання матеріальних цінностей» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 44, с. 31) і зазначали, що на сьогодні норм використання таких предметів у школах-інтернатах

не існує.

Крім того, варто звернути увагу на те, що під час списання товарно-матеріальних цінностей слід керуватись

Типовою інструкцією про порядок списання майна бюджетних установ, затвердженою наказом Державного казначейства України від 29.11.2010 р. № 447 (далі — Інструкція № 447).

Відповідно до

п. 4 Інструкції № 447 списанню підлягає майно, яке:

— не придатне для подальшого використання (фізично зношене);

— виявлене в результаті інвентаризації як недостача;

— морально застаріле;

— пошкоджене внаслідок аварії чи стихійного лиха (за умови, що відновлення його є неможливим або економічно недоцільним і воно не може бути реалізоване).

Тому в кожному конкретному випадку необхідно дати оцінку стану речі та прийняти рішення щодо подальшого її використання. Якщо річ не втратила своїх експлуатаційних властивостей і придатна для подальшого використання, то списанню вона не підлягає, навіть якщо закінчився строк її експлуатації відповідно до норм.

Повноваження щодо визначення ступеня придатності матеріальних цінностей до використання в установі має комісія зі списання матеріальних цінностей, а також щорічна інвентаризаційна комісія.