21.02.2011

Чи складати акт списання для запасів, що списуються за нормами?

Відповідь на запитання

ЧИ СКЛАДАТИ АКТ СПИСАННЯ ДЛЯ ЗАПАСІВ, ЩО СПИСУЮТЬСЯ ЗА НОРМАМИ?

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи змінився порядок списання запасів, що списуються за затвердженими нормами (наприклад, бензин, продукти харчування), у зв’язку з набуттям чинності Типовою інструкцією про порядок списання майна бюджетних установ, затвердженою наказом Держказначейства від 29.11.2010 р. № 447? Чи потрібно при списанні цих матеріальних цінностей додатково складати акти списання?

(Дніпропетровська обл.)

 

Відповідно до

п. 4 Типової інструкції про порядок списання майна бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства від 29.11.2010 р. № 447 (далі — Типова інструкція), причинами, за якими майно бюджетних установ підлягає списанню, є:

1) непридатність до подальшого використання (фізичний знос);

2) виявлення в результаті інвентаризації як нестача;

3) моральний знос;

4) пошкодження внаслідок аварії чи стихійного лиха (за умови, що відновлення майна є неможливим або економічно недоцільним, і воно не може бути реалізоване).

Зазначеним документом чітко визначено функції та повноваження комісії зі списання майна бюджетних установ. Так, однією з функцій комісії є складання за результатами роботи відповідних

актів списання. Залежно від виду майна бюджетні установи для оформлення його списання застосовують різні форми типових документів (актів списання), які перелічено в п. 8 Типової інструкції.

Проте, як відомо, списання запасів з балансів може здійснюватися не тільки за зазначеними вище причинами. Як випливає з норм

Інструкції з обліку запасів бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства від 08.12.2000 р. № 125 (далі — Інструкція № 125), вибуття запасів може здійснюватися, зокрема, для безпосереднього використання на потреби установи, для використання у виробництві.

Щодо списання пального, то відповідно до

п. 57 Інструкції № 125 списання витраченого пального здійснюється на підставі подорожніх листів. При цьому списання провадиться виходячи з фактичної витрати пального, але не більше норм витрат, установлених для окремих марок автотранспорту.

Нагадаємо, що форми подорожніх листів та порядок їх заповнення затверджено такими документами:

наказом Держкомстату «Про затвердження типової форми первинного обліку роботи службового легкового автомобіля та Інструкції про порядок її застосування» від 17.02.98 р. № 74 — для легкових автомобілів (типова форма № 3);

спільними наказами Мінтрансу і Мінстату «Про затвердження типових форм первинного обліку роботи вантажного автомобіля» від 29.12.95 р. № 488/346 та «Про затвердження Інструкції про порядок виготовлення, зберігання, застосування єдиної первинної транспортної документації для перевезення вантажів автомобільним транспортом та обліку транспортної роботи» від 07.08.96 р. № 228/253 — для вантажних автомобілів (типова форма № 2).

Норми витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті

затверджено наказом Мінтрансу від 10.02.98 р. № 43.

Крім того, має свої особливості і порядок списання продуктів харчування. Так, при видачі продуктів харчування зі складу оформляється

меню-вимога на видачу продуктів харчування (форма № З-4). Цей документ складається на підставі інформації про кількість осіб, які одержують харчування, та встановлених норм харчування на одну особу. Типову форму меню-вимоги на видачу продуктів харчування затверджено Інструкцією про складання типових форм обліку та списання запасів бюджетних установ, затвердженою наказом Держказначейства від 18.12.2000 р. № 130.

У бухгалтерії списання продуктів харчування відображається в оборотних відомостях, в яких ведеться їх аналітичний облік за найменуваннями, сортами, кількістю, вартістю та матеріально відповідальними особами.

Таким чином, списання таких матеріальних цінностей, як паливно-мастильні матеріали та продукти харчування, здійснюється на підставі спеціальних зазначених вище документів.