28.02.2011

Право держслужбовця працювати вчителем

Відповідь на запитання

ПРАВО ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯ ПРАЦЮВАТИ ВЧИТЕЛЕМ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Державний службовець працює за сумісництвом у школі та має навантаження 9 годин на тиждень. За фактично виконану протягом навчального року роботу йому оплачено 270 годин.

Працівники КРУ під час перевірки встановили порушення, посилаючись на ст. 5 Закону України «Про боротьбу з корупцією» від 05.10.95 р. № 356/95-ВР та мотивуючи тим, що держслужбовець може мати лише 6 годин тижневого навантаження, що фактично становить 240 годин на навчальний рік. Чи правильно це?

(м. Ужгород)

 

Відповідно до

ст. 16 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-ХІІ державний службовець не має права вчиняти дії, передбачені ст. 1 і 5 Закону України «Про боротьбу з корупцією» від 05.10.95 р. № 356/95-ВР. Зокрема, п.п. «б» ст. 5 цього Закону передбачено: державний службовець не має права виконувати роботу на умовах сумісництва (крім наукової, викладацької, творчої діяльності, а також медичної практики).

Таким чином, державний службовець може займатися викладацькою діяльністю

на умовах сумісництва, зокрема, працювати вчителем у загальноосвітній школі. Однак при цьому зазначимо таке.

Згідно з

п. 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43), сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації.

Провадження держслужбовцем викладацької діяльності потребує укладення окремого трудового договору за сумісництвом із дотриманням вимог

Положення № 43, а також постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245).

Зауважимо:

п. 2 постанови № 245 передбачено, що тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день та повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половину місячної норми робочого часу. Оплата праці сумісників здійснюється за фактично виконану роботу.

Згідно з

п. 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, учителям шкіл усіх типів та найменувань ставка заробітної плати виплачується за 3 години педагогічної (викладацької) роботи на день (18 годин на тиждень).

Щодо вимоги про встановлення педагогічного навантаження не більше 240 годин на рік зазначимо таке. Дійсно, згідно з

п. 3 Положення № 43 не є сумісництвом педагогічна робота з погодинною оплатою праці обсягом не більше 240 годин на рік. Відповідно до п. 12 Положення № 43 виконання такої роботи допускається в робочий час із дозволу керівника установи, організації без утримання заробітної плати.

Якщо держслужбовець у свій робочий час за основною посадою залучається до роботи в школі на умовах погодинної оплати праці, то в цьому випадку дійсно діє обмеження, установлене

п. 3 Положення № 43 (обсяг роботи не повинен перевищувати 240 годин на рік або 6 годин на тиждень).

У разі перевищення зазначеного обсягу викладацької роботи (240 годин на рік) така робота вважатиметься сумісництвом і

може виконуватися виключно поза межами робочого часу за основною посадою.

Якщо ж держслужбовець фактично здійснював педагогічну діяльність обсягом 270 годин за навчальний рік в основний робочий час, це є порушенням п.п. 3.12 Положення № 43 і йому необґрунтовано оплачено 30 годин.