28.02.2011

Доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника

Відповідь на запитання

ДОПЛАТА ЗА ВИКОНАННЯ ОБОВ’ЯЗКІВ ТИМЧАСОВО ВІДСУТНЬОГО ПРАЦІВНИКА

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Клас поділено на дві групи для вивчення англійської мови. У разі хвороби одного вчителя другий об’єднує групи та проводить заняття. Як здійснювати оплату за заміну тимчасово відсутнього вчителя: у повному обсязі чи в розмірі 50 % посадового окладу?

(м. Донецьк)

 

При вивченні окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах для посилення індивідуальної роботи з учнями запроваджується поділ класів на групи. Згідно з

п. 4 Порядку поділу класів на групи при вивченні окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах, затвердженого наказом Міносвіти від 20.02.2002 р. № 128 (далі — Порядок № 128), при вивченні різних іноземних мов клас поділяється на дві групи з кількістю не менше 8 учнів у кожній.

Поділ класів на підгрупи при поглибленому вивченні іноземної мови в гімназіях, ліцеях, колегіумах здійснюється із застосуванням

п. 8 Порядку № 128 (див. спільний лист Міносвіти та ЦК Профспілки працівників освіти і науки від 25.11.2009 р. № 1/9-807, № 02-5/486).

Згідно з

п.п. 3 п. 4 наказу Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти і наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників установлюється в розмірі до 50 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Під виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи слід розуміти заміну працівника,

відсутнього у зв’язку з хворобою, відпусткою, відрядженням та з інших причин, коли відповідно до чинного законодавства за ним зберігається робоче місце (посада). Таке визначення наведене в листі Мінпраці від 02.12.2005 р. № 9942/0/14-05/018-17. Суть тимчасового виконання обов’язків полягає в заміні працівника, відсутнього у зв’язку з відпусткою, хворобою, відрядженням чи з інших причин, коли за ним зберігається робоче місце (посада). Тобто здійснення таких обов’язків не відбувається щодо вакантних посад, а виконання обов’язків здійснюється в межах тривалості робочого дня (зміни). Від своєї основної роботи виконавець обов’язків тимчасово відсутнього працівника не звільняється.

Таким чином, у разі хвороби одного з учителів англійської мови та об’єднання двох груп для проведення спільних занять іншим учителем такому вчителю може бути встановлено доплату за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника в

розмірі до 50 % посадового окладу.

Зверніть увагу: така доплата встановлюється тільки на строк виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника незалежно від тижневого навантаження вчителя.

Приклад.

У лютому 2011 року вчитель англійської мови (І категорія) у зв’язку з хворобою колеги провів 4 уроки з 2 підгрупами одного класу одночасно. У цьому випадку розмір доплати становитиме 31,71 грн. (1208,00 грн. : 76,2 год. х 4 год. х х 50 %).

Однак на практиці виплата такої доплати за роботу з двома об’єднаними підгрупами зустрічається вкрай рідко. Як правило, у зв’язку із заощадженням бюджетних грошей учитель виконує таку роботу безоплатно на добровільній основі. Зауважимо, що виконання такої роботи обов’язково має відображатися у класному журналі, а також у журналі заміщених та пропущених уроків.