11.07.2011

Щодо відображення заробітної плати померлого працівника у формі № 1ДФ

Відповідь на запитання

ЩОДО ВІДОБРАЖЕННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ПОМЕРЛОГО ПРАЦІВНИКА У ФОРМІ № 1ДФ

 

Яким чином відображається в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ заробітна плата померлого працівника, яка виплачується спадкоємцю?

 

Перехід прав та обов’язків від особи, яка вважається померлою, до інших осіб

ст. 1216 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ) розглядається як «спадкування». Об’єктом спадщини виступають права та обов’язки спадкодавця. А спадкоємцями є особи, вказані у заповіті, якщо його було складено, або особи, визначені ст. 1261 — 1265 ЦКУ, залежно від їх черговості. Особливості спадкування деяких видів прав та обов’язків визначено у гл. 84 ЦКУ. Так, відповідно до ст. 1227 ЦКУ суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності — входять до складу спадщини.

Норми, що передбачають виплату заробітної плати померлого працівника членам його сім’ї, викладені й у

розпорядженні Ради Міністрів Української РСР «Щодо видачі заробітної плати, не одержаної до дня смерті робітника чи службовця» від 22.11.84 р. № 620-р та в постанові Ради Міністрів СРСР «Про порядок видачі заробітної плати, яка не була отримана до дня смерті робітника чи службовця» від 19.11.84 р. № 1153.

Згідно з

Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПА України від 24.12.2010 р. № 1020, сума заробітної плати, яка не була одержана померлим працівником, та виплачується його спадкоємцям, відображається у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «101» із зазначенням ідентифікаційного номера такого померлого працівника. При цьому отримання заробітної плати у вигляді спадщини спадкоємцями відображається нотаріусом у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознаками доходів «113», «114» або «115» залежно від ступеня споріднення.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
що розміщена на офіційному сайті ДПСУ
www.sta.gov.ua