11.07.2011

Надбавка за вислугу років ассистенту вчителя-реабілітолога

Відповідь на запитання

НАДБАВКА ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ АСИСТЕНТУ ВЧИТЕЛЯ-РЕАБІЛІТОЛОГА

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері

 

Чи повинен отримувати надбавку за вислугу років асистент учителя-реабілітолога Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів, якщо стаж його роботи понад три роки, при цьому освіта не педагогічна, а медична (молодший спеціаліст — медична сестра)?

(Донецька обл.)

 

Згідно зі

ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII надбавка за вислугу років є обов’язковою виплатою, гарантованою державою педагогічним і науково-педагогічним працівникам. Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників затверджено постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963).

Надбавку за вислугу років нараховують щомісячно у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу педагогічної роботи в таких розмірах: понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 %.

Умови виплати надбавки за вислугу років регулюються

Порядком виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженим постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78).

Дія

Порядку № 78 поширюється на працівників, які обіймають посади згідно з Переліком № 963 та на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів і установ освіти.

Згідно з

Порядком № 78 до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховується період роботи на посадах, передбачених Переліком № 963. Крім того, у п. 2 Порядку № 78 наведено додатковий перелік посад, робота на яких зараховується до стажу педагогічної роботи.

Оскільки посада «асистент вчителя-реабілітолога» зазначена в

Переліку № 963, то працівники, які обіймають таку посаду, мають право на встановлення надбавки за вислугу років на умовах, визначених Порядком № 78.