18.07.2011

Щодо призначення стипендії аспірантам

Лист від 03.02.2010 р. № 10/1-86

Міністерство освіти і науки України

Щодо призначення стипендії аспірантам

Лист від 03.02.2010 р. № 10/1-86

 

На лист <…> щодо призначення стипендії аспірантам Департамент економіки та фінансування повідомляє.

Відповідно до пункту 19 Порядку призначення і виплати стипендій, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2004 р. № 882 (далі — постанова № 882), академічна стипендія аспірантам установлюється у розмірі середньої місячної заробітної плати за останнім основним місцем роботи, але не нижче 60 відсотків і не вище посадового окладу викладача-стажиста, визначеного за схемою посадових окладів.

У випадку вступу до аспірантури осіб, які не працювали і яким відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати» неможливо встановити розмір середньої місячної заробітної плати за останні два місяці, при призначенні стипендії необхідно користуватись вимогою щодо призначення стипендії у проміжку 60 — 100 відсотків розміру посадового окладу викладача-стажиста.

Постанова № 882

не містить вимог щодо виключного призначення особам, які до вступу до аспірантури не працювали, стипендії у мінімальному розмірі, тобто 60 відсотків розміру посадового окладу викладача-стажиста.

Роз’яснення надані на підставі пункту 6 постанови № 882, відповідно до якого Міністерству освіти і науки доручено давати роз’яснення щодо застосування цієї постанови.

 

Директор Департаменту С. Даниленко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

УСТАНОВЛЕННЯ СТИПЕНДІЇ АСПІРАНТАМ: РОЗ’ЯСНЮЄ МІНОСВІТИ

Призначення та виплата стипендій особам, які навчаються в навчальних закладах та наукових установах, регулюються

Порядком призначення і виплати стипендій, затвердженим постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882).

Згідно з

п. 1 Порядку № 882 дія цього Порядку поширюється на осіб, які навчаються в навчальних закладах та наукових установах за рахунок коштів загального фонду державного бюджету, у навчальних закладах, що перебувають у власності АР Крим, та комунальних навчальних закладах за рахунок коштів відповідних бюджетів, у тому числі на аспірантів, які навчаються з відривом від виробництва (крім аспірантів, розмір стипендії яких визначено Положенням про прийом слухачів до Національної академії державного управління при Президентові України, затвердженим постановою КМУ від 14.04.2004 р. № 468).

Пунктом 13 Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів, затвердженого постановою КМУ від 01.03.99 р. № 309,

передбачено, що особам, зарахованим за державним замовленням до аспірантури з відривом від виробництва, стипендія призначається з дня їх зарахування.

Як випливає з

п. 19 Порядку № 882, академічна стипендія аспірантам установлюється в розмірі середньої місячної заробітної плати за останнім основним місцем роботи (з урахуванням наступних змін в оплаті праці на відповідних посадах), але не нижче 60 % і не вище посадового окладу, визначеного за схемою посадових окладів викладача-стажиста.

Отже, для нарахування стипендії аспірант повинен подати до відділу аспірантури довідку з останнього основного місця роботи про його середньомісячну заробітну плату перед вступом до аспірантури. Довідка складається в довільній формі, підписується керівником та головним бухгалтером, завіряється печаткою підприємства, установи, організації. Форма довідки може бути такою:

Таким чином, стипендія аспірантам призначається з дня їх зарахування до аспірантури, але не раніше наступного дня після звільнення з роботи та надання до відділу аспірантури зазначеної довідки.

У разі вступу до аспірантури осіб,

які не працювали, а також яким неможливо встановити розмір середньомісячної зарплати, при призначенні стипендії слід керуватися вимогою щодо призначення стипендії в проміжку 60 — 100 % розміру посадового окладу викладача-стажиста.

При цьому, як підкреслило Міносвіти в

листі, що коментується, Порядок № 882 не містить вимог щодо виключного призначення особам, які до вступу до аспірантури не працювали, стипендії в мінімальному розмірі, тобто в розмірі 60 % посадового окладу викладача-стажиста.

Це означає, що призначення стипендій у розмірі, що перевищує 60 % посадового окладу викладача-стажиста або в максимальному розмірі (100 % посадового окладу викладача-стажиста), особам, які до вступу до аспірантури не працювали, а також тим, кому неможливо встановити розмір середньомісячної зарплати, не є порушенням чинного законодавства.