18.07.2011

Якщо заступник директора з навчальної роботи музичного училища веде викладацьку роботу

Відповідь на запитання

ЯКЩО ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА З НАВЧАЛЬНОЇ РОБОТИ МУЗИЧНОГО УЧИЛИЩА ВЕДЕ ВИКЛАДАЦЬКУ РОБОТУ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Заступнику директора з навчальної роботи музичного училища, який працює на повну ставку, на 1 вересня установлено педагогічне навантаження в обсязі 360 годин на рік.

Яке додаткове педагогічне навантаження може мати такий працівник, чи може він у цьому самому навчальному закладі вести педагогічну діяльність за сумісництвом і в якому обсязі?

(Луганська обл.)

 

Питання оплати праці працівників освіти регулюються

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Особливості обчислення заробітної плати

адміністративно-господарського персоналу установ та закладів освіти визначено розд. «В» Інструкції № 102 (пп. 90 — 94).

Згідно з

абз. 1 п. 91 Інструкції № 102 керівні працівники закладів освіти, керівники фізичного виховання центрів допризовної підготовки можуть вести викладацьку роботу або заняття з гуртками в цьому закладі, але не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік), якщо вони за основною посадою отримують повний посадовий оклад (тарифну ставку).

Зазначеним працівникам за норму годин, визначену в

абз. 1 п. 91 Інструкції № 102, оплата здійснюється понад основний посадовий оклад (тарифну ставку) в порядку, передбаченому відповідно для вчителів, викладачів та керівників гуртків (за тарифікацією). Інакше кажучи, оплата педагогічної роботи має здійснюватися на умовах, передбачених для викладачів, згідно з тарифікацією, виходячи з кваліфікаційної категорії працівника, його тарифного розряду, посади, установленої ставки зарплати, навантаження, підвищень, доплат та надбавок.

За години викладацької роботи або заняття з гуртками, виконані, як виняток, у зв’язку з виробничою необхідністю понад зазначену норму, здійснюється

погодинна оплата за фактично відпрацьовану кількість годин, але не більше 240 годин на рік (абз. 7 п. 91 Інструкції № 102).

Як правило, така оплата здійснюється за години заміни тимчасово відсутніх через хворобу чи з інших причин учителів, вихователів, викладачів.

Таким чином, заступник директора з навчальної роботи музичного училища, який працює на повну ставку, має право вести викладацьку роботу в розмірі

не більше 360 годин на рік. Крім того, як виняток, у зв’язку з виробничою необхідністю, він може заміняти тимчасово відсутніх викладачів, але не більше 240 годин на рік (абз. 1, 7 п. 91 Інструкції № 102).

Інше додаткове педагогічне навантаження в цьому закладі такий працівник мати не може.

Згідно з

пп. 8, 12 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43 (далі — наказ № 43), педагогічна робота керівних працівників у цьому самому закладі не є сумісництвом та здійснюється залежно від характеру роботи як в основний робочий час, так і за його межами.

Також нагадаємо, що відповідно до п. 4 наказу № 43 керівники державних підприємств, установ, організацій (цехів, відділів, лабораторій тощо) та їх заступники не мають права працювати за сумісництвом (за винятком наукової, викладацької, медичної та творчої діяльності).