25.07.2011

Про надання соціальних послуг особам, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Постанова від 16.06.2011 р. № 41

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ПРО НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ ОСОБАМ, ЯКІ ЗНАХОДЯТЬСЯ У ВІДПУСТЦІ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО ДОСЯГНЕННЯ НЕЮ ТРИРІЧНОГО ВІКУ

Постанова

від 16.06.2011 р. № 41

 

Відповідно до статей 4, 11 та 48 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» та з урахуванням звернення Федерації профспілок України правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

постановляє:

1. Враховуючи, що особи, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, продовжують знаходитися у трудових відносинах з роботодавцем і є застрахованими особами в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, підтвердити їх право на отримання соціальних послуг за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Рішення про надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) підприємства, установи, організації із загальнообов’язкового державного страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

2. Виконавчій дирекції Фонду довести цю постанову до виконавчих органів відділень Фонду.

 

Голова правління І. Рішняк

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ПРАЦІВНИКИ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ У ВІДПУСТЦІ
 ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО ТРЬОХ РОКІВ,
 МАЮТЬ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ СОЦІАЛЬНИХ
 ПОСЛУГ ЗА РАХУНОК ФССТВП

Насамперед зауважимо: необхідність у появі

постанови, яка коментується, викликана тим, що на місцях робочі органи Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФССТВП) почали відмовляти в наданні путівок до дитячих закладів оздоровлення особам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років.

Відмова аргументувалася тим, що

з 01.01.2011 р. час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не включається до страхового стажу застрахованої особи (див. лист ФССТВП від 04.05.2011 р. № 04-29-1068 // «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 24, с. 4).

Проте зауважимо, що ця обставина не позбавляє таких осіб права на отримання соціальних послуг за рахунок коштів ФССТВП.

Особи, які знаходяться у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, перебувають у

трудових відносинах з роботодавцем та є застрахованими особами. При цьому згідно зі ст. 4 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) застраховані особи мають право на соціальні послуги незалежно від розміру страхового стажу.

Зокрема, відповідно до

ч. 1 ст. 47 цього Закону: для забезпечення відновлення здоров’я застрахована особа та члени її сім’ї (а також особа, яка навчається у вищому навчальному закладі) мають право на отримання санаторно-курортного лікування, оздоровлення у спеціалізованих оздоровчих закладах (у тому числі дитячих) у межах асигнувань, установлених бюджетом ФССТВП на такі цілі.

Крім того, згідно з

п. 6 ч. 1 ст. 34 Закону № 2240 ФССТВП здійснює надання соціальних послуг застрахованим особам у позашкільній роботі з дітьми, у тому числі придбання дитячих новорічних подарунків.

У зв’язку з цим у

постанові, що коментується, ФССТВП підтвердив: працівники, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, мають право на отримання соціальних послуг за рахунок коштів ФССТВП.

Зауважимо: такого ж висновку дійшли фахівці ФССТВП у

листі від 17.06.2011 р. № 01-16-1786. При цьому вони підкреслили, що особи, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, є застрахованими на підставі ч. 2 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.