06.06.2011

Матеріальна допомога зі стипендіального фонду у зв’язку з призовом до армії

Відповідь на запитання

МАТЕРІАЛЬНА ДОПОМОГА ЗІ СТИПЕНДІАЛЬНОГО ФОНДУ У ЗВ’ЯЗКУ З ПРИЗОВОМ ДО АРМІЇ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення

 

У квітні 2011 року студента відраховано у зв’язку із призовом на строкову військову службу. До відрахування студенту було призначено мінімальну ординарну академічну стипендію.

Чи призначається в цьому випадку студенту матеріальна допомога? Якщо так, то в якому розмірі навчальний заклад має її виплатити?

(Львівська обл.)

 

Відповідно до

ст. 51 Закону України «Про освіту» від 23.05.99 р. № 1060-XII особи, які навчаються в закладах освіти, мають право на забезпечення стипендією в порядку, установленому КМУ.

Порядок призначення та виплати стипендій

затверджено постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882).

Згідно з

п. 7 Порядку № 882 з метою підвищення життєвого рівня та заохочення за успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній і науковій діяльності навчальний заклад 10 % коштів, передбачених для виплати стипендій, використовує для надання учням, студентам, курсантам, клінічним ординаторам та аспірантам, які навчаються за державним замовленням, матеріальної допомоги та заохочення.

Порядок використання коштів, передбачених на виплату стипендій, для надання матеріальної допомоги та заохочення розробляється навчальним закладом та

затверджується його керівником.

Для вирішення питань щодо призначення та позбавлення академічної або соціальної стипендії (у тому числі спірних), надання матеріальної допомоги учням, студентам, курсантам, заохочення кращих із них за успіхи в навчанні, участь у громадській, спортивній і науковій діяльності, навчальні заклади створюють стипендіальні комісії (

п. 8 Порядку № 882).

До складу стипендіальної комісії входять керівник навчального закладу, представники фінансових підрозділів, декани факультетів (завідувачі відділень), представники профспілкових та самоврядних організацій учнів, студентів, курсантів.

У своїй роботі стипендіальна комісія навчального закладу керується законами та іншими нормативно-правовими актами, що визначають права та обов’язки учнів, студентів, курсантів,

Порядком № 882, статутом навчального закладу.

Таким чином, підстави для виплати матеріальної допомоги, а також її розміри та порядок виплати має бути визначено в Положенні, затвердженому керівником навчального закладу. Приклад такого Положення наведено в додатку до консультації на с. 28.

Матеріальна допомога виплачується тільки тим студентам, які на момент її виплати навчаються в закладі освіти.

Після відрахування з навчального закладу підстав для виплати матеріальної допомоги немає.

 

 

Додаток

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок І умови надання
одноразової матеріальної допомоги та заохочення студентів

 

1. Загальні положення

1.1. Одноразова матеріальна допомога або заохочення надається з метою підвищення життєвого рівня і заохочення за успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній та науковій діяльності студентам денної форми навчання, які навчаються за державним замовленням.

1.2. Матеріальна допомога та заохочення надаються за рахунок коштів, що складають не менш як 10 % коштів, передбачених на виплату стипендії.

1.3. Розмір матеріальної допомоги та заохочення визначається залежно від випадку звернення та згідно з п. 2 цього положення.

 

2. Підстави і розміри матеріальної допомоги

2.1. Залежно від підстави звернення одноразова матеріальна допомога студентам виділяється у відсотках до мінімальної ординарної академічної стипендії:

у разі смерті годувальника або батьків — до 300 %;

у разі смерті чоловіка (дружини), дітей — до 300 %;

у разі хірургічної операції або складного медичного обстеження — до 250 %;

у разі народження дитини — до 250 %;

у разі хвороби (більше 14 днів) заявника або його дітей — до 200 %;

за сімейними обставинами — до 110 %;

в інших випадках — до 100 %.

2.2. Заохочення студентів за успіхи в навчанні, активну участь у громадській, спортивній та науковій діяльності не може сягати більше 200 % мінімальної ординарної академічної стипендії студентів.

 

3. Порядок оформлення одноразової матеріальної допомоги та заохочення

3.1. У всіх випадках одноразова матеріальна допомога надається на підставі заяви одержувача. Заяви, що містять мотиви одержання матеріальної допомоги, подаються у профком студентів на ім’я ректора та голови профкому студентів з доданням ксерокопії документів, що підтверджують підставу звернення (копія свідоцтва про смерть, копія свідоцтва про одруження, копія свідоцтва про народження дитини, копія листка непрацездатності, медична довідка тощо). Заяви повинні бути погоджені з головою профбюро студентів факультету та деканом факультету.

3.2. Одноразове матеріальне заохочення студентам надається за поданням профкому студентів на підставі рішення профбюро студентів факультету або за поданням керівників спортклубу, студклубу, відділу наукової роботи зі студентами, кафедр та структурних підрозділів навчального закладу.

3.3. На підставі поданих документів профком студентів формує загальний список. Проректор з виховної та соціальної роботи надає проект наказу, який погоджується з керівниками навчального відділу, планово-фінансового відділу, відділу аспірантури, головним бухгалтером, профкомом студентів. Наказ затверджує проректор з навчальної роботи.

3.4. Рішення про виплату одноразової матеріальної допомоги та заохочення приймається на засіданні стипендіальної комісії за поданням профкому студентів та оформлюється наказом по навчальному закладу.

3.5. Надання матеріальної допомоги та заохочення студентів відбувається у межах та за наявності коштів.

3.6. Одноразова матеріальна допомога надається особі не більше двох разів на рік. Більше двох разів одноразова матеріальна допомога надається у виняткових випадках за рішенням стипендіальної комісії.

3.7. Заохочення може надаватися особі не більше двох разів на рік. Більше двох разів заохочення надається у виняткових випадках за рішенням стипендіальної комісії.

 

4. Порядок виплати матеріальної допомоги та заохочень

4.1. Матеріальна допомога (за винятком невідкладних випадків) та заохочення виплачується один раз на місяць за наявності коштів на розрахунковому рахунку навчального закладу.

4.2. Матеріальна допомога та заохочення можуть виплачуватися разом зі стипендією.