14.03.2011

Грошова винагорода сільському голові за сумлінну безперервну працю

Відповідь на запитання

ГРОШОВА ВИНАГОРОДА СІЛЬСЬКОМУ ГОЛОВІ ЗА СУМЛІННУ БЕЗПЕРЕРВНУ ПРАЦЮ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері

 

Сільський голова був обраний на цю посаду 03.12.2004 р. та обіймає її до теперішнього часу. Він має стаж військової служби 26 років 4 місяці 13 днів (з 03.02.2004 р. — військовий пенсіонер).

Станом на 25.01.2001 р. має стаж роботи в органах місцевого самоврядування — 7 років 1 місяць 21 день. Загальний стаж державної служби (з урахуванням часу військової служби) складає 33 роки 6 місяців 6 днів.

Чи має сільський голова право на грошову винагороду, передбачену постановою КМУ від 24.02.2003 р. № 212?

(Житомирська обл.)

 

Згідно з

п. 1 Порядку видачі грошової винагороди державним службовцям за сумлінну безперервну працю в органах державної влади, зразкове виконання трудових обов’язків, затвердженого постановою КМУ від 24.02.2003 р. № 212 (далі — Порядок № 212), зазначена грошова винагорода видається особам, які пропрацювали безперервно на посадах державних службовців в одному або кількох органах державної влади не менше 10 років.

Пунктом 6 Порядку № 212

рекомендовано органам місцевого самоврядування видавати грошову винагороду посадовим особам за сумлінну безперервну працю в зазначених органах, зразкове виконання трудових обов’язків згідно з цим Порядком.

До стажу безперервної роботи (служби) на посадах державних службовців в одному або кількох органах державної влади зараховуються

всі періоди роботи в цих органах, у тому числі до 1 січня 1994 року, на посадах державних службовців, передбачених ст. 25 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII (далі — Закон про держслужбу), а також на посадах, що відносяться в установленому законодавством порядку до відповідних категорій посад державних службовців, на посадах керівних працівників і спеціалістів в апараті органів, зазначених у ч. 2 ст. 9 Закону про держслужбу (прокуратури, судів, дипломатичної служби, митного контролю, служби безпеки, внутрішніх справ та інших).

Тобто для виплати грошової винагороди державним службовцям за сумлінну безперервну працю в органах державної влади

не застосовуються норми постанови КМУ «Про порядок обчислення стажу державної служби» від 03.05.94 р. № 283, а зараховується тільки час безперервної роботи на посадах державних службовців в органах державної влади (див. лист Мінпраці від 09.07.2008 р. № 6791/0/14-08/13). Безперервний стаж роботи в органах державної влади обчислюється на підставі записів у трудовій книжці та документів, які відповідно до законодавства підтверджують стаж роботи.

Обчислений відповідно до

Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою КМУ від 03.05.94 р. № 283, загальний стаж державної служби застосовується для встановлення державним службовцям надбавки за вислугу років, надання додаткових оплачуваних відпусток та призначення пенсії.

Таким чином, у цьому випадку сільський голова

права на виплату грошової допомоги не має, оскільки час його безперервної роботи на посадах посадових осіб в органах державної влади менше 10 років (а саме — 7 років).

Зазначимо, що згідно з

п. 5 Порядку № 212 грошова винагорода керівним працівникам і спеціалістам видається на підставі рішення керівника відповідного органу державної влади, а керівникам органів та їх заступникам — рішення керівника органу вищого рівня.

Виплата сільському голові грошової винагороди провадиться за рішенням відповідної сільської ради.

При цьому повинні враховуватися результати щорічних оцінок за п’ять років перед виплатою.