14.03.2011

Визначення базового місяця при виході працівниці з відпустки для догляду за дитиною до трьох років

Відповідь на запитання

ВИЗНАЧЕННЯ БАЗОВОГО МІСЯЦЯ ПРИ ВИХОДІ ПРАЦІВНИЦІ З ВІДПУСТКИ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО ТРЬОХ РОКІВ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу рівня життя та моніторингу бідності

 

У жовтні 2005 року працівниця пішла в декретну відпустку, потім — у відпустку для догляду за дитиною до трьох років, після закінчення якої — у відпустку для догляду за дитиною до шести років.

З 1 жовтня 2010 року вона вийшла на роботу. Який місяць для неї буде базовим, якщо для відповідної категорії працівників базовим є лютий 2008 року?

(м. Ужгород)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Загальний підхід до визначення базового місяця викладено в

п. 5 Порядку № 1078. У ньому зазначено, що базовим при розрахунку індексу споживчих цін вважається місяць, в якому відбувається підвищення доходів громадян. Індексація за цей місяць не нараховується, і з наступного за базовим місяцем для проведення подальшої індексації розраховується наростаючим підсумком новий індекс споживчих цін до перевищення порога індексації 101 %.

У разі виходу працівниці на роботу з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (шестирічного віку за медичними показаннями)

базовим при проведенні індексації вважається місяць, в якому відбулося останнє підвищення заробітної плати на посаді, яку вона обіймає.

Інакше кажучи, індексація заробітної плати працівниці має відбуватися на умовах, передбачених в установі для відповідної категорії працівників, тобто базовим для неї буде лютий 2008 року.