21.03.2011

Одноразова грошова допомога при виході на пенсію

Відповідь на запитання

ОДНОРАЗОВА ГРОШОВА ДОПОМОГА ПРИ ВИХОДІ НА ПЕНСІЮ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері

 

Чи має право на отримання грошової допомоги при виході на пенсію посадова особа місцевого самоврядування, яка має стаж роботи на посадах в органах місцевого самоврядування 10 років і 1 місяць (спеціалістом-землевпорядником, головним бухгалтером, а останні три роки — секретарем сільської ради).

01.10.2010 р. виповнилося 10 років роботи такої особи на посадах в органах місцевого самоврядування.

З 01.11.2010 р. їй оформлена пенсія за віком як посадовій особі місцевого самоврядування.

17.11.2010 р. таким працівником подано заяву про звільнення та закінчення повноважень з проханням виплатити грошову допомогу при виході на пенсію. Із заявою подано довідку з Пенсійного фонду, що дійсно оформлена пенсія як посадовій особі місцевого самоврядування.

31.10.2010 р. після виборів змінився сільський голова, 16.11.2010 р. новий сільський голова прийняв повноваження.

У районній раді в наданні допомоги відмовили, пославшись на те, що неправильно подано заяву — необхідно було написати її до сесії сільської ради. Чи правомірна така відмова?

(Кіровоградська обл.)

 

Відповідно до

ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III при виході на пенсію посадовим особам місцевого самоврядування, які відпрацювали на посадах в органах місцевого самоврядування чи на посадах, віднесених до категорії державних службовців, не менше 10 років, виплачується грошова допомога в розмірі 10 місячних посадових окладів.

Виплата грошової допомоги за цією нормою

Закону пов’язана з двома умовами:

1) вихід на пенсію;

2) стаж державної служби або в органах місцевого самоврядування не менше 10 років.

Інших додаткових умов для отримання цієї грошової допомоги Законом не встановлено

. Отже, відмовили вам у наданні допомоги неправомірно.