09.05.2011

Право на підвищення окладів працівників аптеки

Відповідь на запитання

ПРАВО НА ПІДВИЩЕННЯ ОКЛАДІВ ПРАЦІВНИКІВ АПТЕКИ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів та бухгалтерської звітності

 

Аптека є комунальним підприємством. Оплата праці працівників аптеки здійснюється відповідно до Умов № 308/519.

Чи мають право на підвищення посадових окладів у зв’язку зі шкідливими умовами праці працівники аптеки, якщо вона знаходиться на території інфекційної лікарні?

(Дніпропетровська обл.)

 

Згідно з

п.п. 2.4.5 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519), посадові оклади (тарифні ставки) працівників закладів та структурних підрозділів, перелік яких наведено у додатку 3, підвищуються на 25 та 15 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці.

У свою чергу, відповідно до

п. 2.3 додатка 3 до Умов № 308/519 серед підрозділів та посад інфекційних закладів охорони здоров’я, робота в (на) яких дає право на підвищення посадових окладів (ставок) на 15 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці визначені:

— фармацевтичний персонал, у т. ч. завідувачі аптек (структурних підрозділів) указаних закладів;

— фармацевтичний персонал, у т. ч. завідувачі або їх заступники самостійних госпрозрахункових лікарняних та міжлікарняних аптек, які безпосередньо обслуговують указані заклади;

— посади фахівців з базовою та неповною вищою медичною та фармацевтичною освітою незалежно від їх найменування, у т. ч. завідувачі аптек (структурних підрозділів) указаних закладів;

— фармацевтичний персонал, у т. ч. завідувачі або заступники самостійних госпрозрахункових лікарняних та міжлікарняних аптек, які безпосередньо обслуговують указані заклади.

Тобто для того щоб працівники аптеки мали право на отримання підвищення окладів у зв’язку зі шкідливими умовами праці, такі аптеки мають бути або

структурним підрозділом інфекційної лікарні, або самостійною аптекою, яка безпосередньо обслуговує інфекційну лікарню.

У вашому випадку аптека не є структурним підрозділом, а є самостійною юридичною особою. Отже, якщо ця аптека безпосередньо обслуговує інфекційну лікарню, то відповідні працівники аптеки мають право на отримання підвищення посадових окладів за роботу в шкідливих умовах на 15 %.