23.05.2011

Визначення базового місяця при виході працівниці з відпустки для догляду за дитиною до трьох років

Відповідь на запитання

ВИЗНАЧЕННЯ БАЗОВОГО МІСЯЦЯ ПРИ ВИХОДІ ПРАЦІВНИЦІ З ВІДПУСТКИ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО ТРЬОХ РОКІВ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності

 

У травні 2007 року жінка, яка є держслужбовцем, пішла у відпустку для догляду за дитиною до трьох років. До виходу у відпустку їй виплачувалася надбавка за високі досягнення у праці, що становила 35 %. При поверненні з відпустки в жовтні 2009 року їй було встановлено надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 35 %.

Який місяць для неї буде базовим, якщо для відповідної категорії працівників базовим є лютий 2008 року?

(Закарпатська обл.)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Загальний підхід до визначення базового місяця викладено в

п. 5 Порядку № 1078. У цьому пункті зазначено, що базовим при розрахунку індексу споживчих цін вважається місяць, в якому відбувається підвищення доходів громадян. Індексація за цей місяць не нараховується, і з наступного за базовим місяця для проведення подальшої індексації розраховується наростаючим підсумком новий індекс споживчих цін до перевищення порога індексації 101 %.

У разі виходу працівниці на роботу з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (шестирічного віку за медичними показаннями)

базовим при проведенні індексації вважається місяць, в якому відбулося останнє підвищення заробітної плати на посаді, яку вона обіймає.

Згідно з

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників установ, організацій, яка включає: оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних розцінок (окладів), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Згідно зі

ст. 33 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII заробітна плата державних службовців складається з посадового окладу, премії, доплати за ранг, надбавки за вислугу років на державній службі, за високі досягнення у праці та інших надбавок.

Надбавка за високі досягнення у праці

включається до загального доходу працівника як складова заробітної плати. Отже, місяць її встановлення згідно із законодавством є базовим при проведенні індексації.

При цьому місяць підвищення зарплати вважається базовим, якщо сума підвищення грошових доходів перевищила суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці. В іншому разі місяць підвищення

не вважається базовим, і доходи індексують у загальному порядку.

У місяці виходу працівниці на роботу з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку при проведенні індексації її доходів

базовим місяцем для неї буде місяць, в якому відбулося останнє підвищення заробітної плати (як за рахунок підвищення посадового окладу, так і інших її складових) для відповідної категорії працівників або посади, яку обіймала працівниця.

Якщо установлення та виплата надбавки за високі досягнення у праці, передбаченої законодавством, в організації здійснюються, наприклад, щомісячно або щоквартально, то місяці поточного її встановлення не вважаються базовими при проведенні індексації. Але якщо при черговому встановленні цієї надбавки збільшено розмір її виплати, то в такому разі місяць установлення надбавки може бути базовим.

У цьому випадку місяць установлення цієї надбавки для працівниці, яка повернулася з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та мала право й отримувала цю надбавку до виходу у відпустку для догляду, не вважається базовим. Для цієї працівниці при проведенні індексації базовим місяцем буде лютий 2008 року.