21.11.2011

Питання формування штатного розпису спортивної школи

Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ФОРМУВАННЯ ШТАТНОГО РОЗПИСУ СПОРТИВНОЇ ШКОЛИ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Дитячо-юнацька спортивна школа не має категорії, але має свою спортивну базу — стадіон, де проводяться спортивні змагання між загальноосвітніми школами, змагання з футболу серед команд ДЮСШ.

1. З 23.11.2010 р. наказ Мінсім’ямолодьспорту від 21.08.2009 р. № 2987 втратив чинність. Чим потрібно керуватися сьогодні при складанні штатного розпису спортивної школи?

2. Чи маємо ми право ввести до штатного розпису посаду медсестри? Якщо так, то в якому обсязі (повна ставка чи ні) та з яким режимом роботи, якщо у тренерів-викладачів школи шестиденний робочий тиждень?

3. В яких випадках до штатного розпису вводиться одиниця опалювача на календарний рік?

(Донецька обл.)

 

1.

Дійсно, з 23.11.2010 р. наказ Мінсім’ямолодьспорту «Про типові штати і нормативи чисельності працівників дитячо-юнацьких спортивних шкіл, шкіл вищої спортивної майстерності, центрів олімпійської підготовки» від 21.08.2009 р. № 2987 втратив чинність.

Таким чином, наразі чітких норм щодо переліку посад працівників, яких має бути включено до штатного розпису дитячо-юнацької спортивної школи, чинним законодавством

не передбачено. У зв’язку з цим зазначимо таке.

Основні вимоги щодо затвердження штатних розписів викладено в

Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимогах до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджених постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228. Згідно з п. 32 цього Порядку штатні розписи затверджуються керівником відповідної вищої за рівнем установи в межах коштів, передбачених на оплату праці. При цьому чисельність працівників установи має бути приведена у відповідність до визначеного фонду оплати праці, а інші видатки — до інших установлених асигнувань.

Відповідно до

п. 41 Положення про дитячо-юнацьку спортивну школу, затвердженого постановою КМУ від 05.11.2008 р. № 993 (далі — Положення № 993), структуру та штатний розпис спортивної школи затверджує її директор.

Таким чином, керівники спортивних шкіл повинні утримувати чисельність працівників та здійснювати фактичні видатки на заробітну плату, уключаючи видатки на премії та інші види заохочень та винагород, матеріальну допомогу,

тільки в межах фонду заробітної плати, затвердженого для бюджетних установ у кошторисах або планах використання бюджетних коштів.

Отже, при затвердженні штатного розпису насамперед слід керуватися конкретними умовами роботи спортивної школи та

наявним фондом оплати праці .

При цьому нагадаємо, що певні вимоги щодо введення посад до штатного розпису спортивної школи наведено в

Положенні № 993, згідно з п. 8 якого спортивна школа в місті повинна мати у штатному розписі не менше ніж вісім посад тренерів-викладачів.

Крім того, для кожного відділення з окремого виду спорту може бути введено посаду старшого тренера-викладача в разі, якщо під його керівництвом працює не менше двох штатних одиниць тренерів-викладачів. При цьому два тренери, які працюють за сумісництвом, вважаються одним штатним тренером-викладачем (

п. 49 Положення № 993).

Згідно з

п. 42 Положення № 993 спортивна школа у штатному розписі може мати посаду заступника директора спортивної школи з навчально-тренувальної роботи.

Посада заступника директора спортивної школи з адміністративно-господарської роботи передбачається за наявності власної матеріально-технічної бази (

п. 44 Положення № 993).

2

. Згідно з абз. 2 п. 26 Положення № 993 лікар або середній медичний працівник спортивної школи здійснює безпосередній медичний контроль за проведенням навчально-тренувальної та спортивної роботи, а також у разі потреби надає першу медичну допомогу вихованцям. Слід зауважити, що термін «середній медичний працівник» застарів. Замість нього в чинних нормативно-правових актах застосовується поняття «молодші фахівці з медичною освітою» або фахівці з неповною або базовою медичною освітою.

Із

Номенклатури спеціальностей середніх медичних працівників, визначеної в додатку 2 до наказу МОЗ від 23.10.91 р. № 146, який на сьогодні втратив чинність, випливає, що свого часу до переліку спеціальностей середніх медичних працівників належала посада медичної сестри (за новим класифікатором професій — «сестра медична»).

Таким чином, керівник спортивної школи за погодженням з керівником вищої за рівнем організації може ввести до штатного розпису школи посаду сестри медичної, визначивши її посадовий оклад та інші виплати згідно з

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими наказом Мінпраці і МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519.

Сестра медична може займати в штатному розписі спортивної школи як повну ставку, так і неповну (0,75; 0,5), залежно від об’єктивної потреби в такому працівнику.

Скорочену тривалість робочого часу для сестри медичної спортивної школи законодавством не встановлено, тому тривалість її робочого тижня становить 40 год. (

ст. 50 КЗпП).

Згідно з

п. 18 Положення № 993 режим щоденної роботи спортивної школи визначається розкладом занять, який затверджується на навчальний рік директором спортивної школи, правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором між адміністрацією спортивної школи та профспілковим комітетом, а в разі відсутності профспілкового комітету — представниками трудового колективу, які вибрані та уповноважені ним.

У період канікул у загальноосвітніх навчальних закладах спортивна школа працює за окремим планом, затвердженим її директором.

У зв’язку з цим режим роботи сестри медичної визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку спортивної школи.

3.

При введенні посад машиніста (кочегара) котельної, операторів газової котельної, опалювачів насамперед слід виходити з об’єктивної потреби в таких працівниках та наявності коштів на оплату їх праці (фонду оплати праці).

Кількість таких працівників може вводитися в спортивній школі на цілий рік.

Упродовж опалювального сезону такі працівники виконують свої безпосередні обов’язки, а влітку та в міжсезонний період (за винятком відпустки) згідно зі ст. 33 і 34 КЗпП можуть виконувати іншу роботу та доручення керівника закладу відповідно до потреб закладу.

Проте вважаємо, що більш раціональним варіантом є укладення з кочегаром строкового трудового договору тільки на період опалювального сезону (див. також лист МОНмолодьспорту «Про посаду гардеробника у штатному розписі загальноосвітнього навчального закладу» від 30.08.2011 р. № 1/12-4663 та коментар до нього // «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 42).