31.10.2011

Виплата одноразової грошової допомоги при виході на пенсію

Відповідь на запитання

ВИПЛАТА ОДНОРАЗОВОЇ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ВИХОДІ НА ПЕНСІЮ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері

 

Сільський голова вийшов на пенсію у 2003 році як журналіст державних видань. У 2006 році його було обрано сільським головою. У 2010 році він не балотувався на виборах сільського голови та подав заяву про виплату допомоги при виході на пенсію у розмірі 10 окладів як посадовій особі місцевого самоврядування. При виході на пенсію у 2003 році такої допомоги не одержував.

Чи має він право на таку виплату?

(Кіровоградська обл.)

 

Відповідно до

ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон № 2493) при виході на пенсію посадовим особам місцевого самоврядування, які відпрацювали на посадах в органах місцевого самоврядування чи на посадах, віднесених до категорії державних службовців, не менше 10 років, виплачується грошова допомога в розмірі 10 місячних посадових окладів.

Виплата грошової допомоги за цією нормою

Закону № 2493 пов’язана з двома умовами:

1) вихід на пенсію посадової особи місцевого самоврядування;

2) стаж державної служби або в органах місцевого самоврядування не менше 10 років.

Інших додаткових умов для отримання цієї грошової допомоги

Законом № 2493 не встановлено.

Оскільки після припинення служби в органах місцевого самоврядування сільський голова не виходив на пенсію посадової особи місцевого самоврядування, то права на виплату одноразової грошової допомоги в розмірі 10 місячних окладів він не має.

Крім того, у запитанні не вказано про наявність достатнього стажу служби в органах місцевого самоврядування чи на посадах, віднесених до категорій державних службовців, для отримання права на виплату грошової допомоги.