31.10.2011

Чи може ректор обіймати в інституті посаду завідувача кафедри

Відповідь на запитання

ЧИ МОЖЕ РЕКТОР ОБІЙМАТИ В ІНСТИТУТІ ПОСАДУ ЗАВІДУВАЧА КАФЕДРИ

 

Олена МОРЕВА, консультант

 

Чи може ректор (проректор) обіймати в інституті посаду завідувача кафедри та на яких умовах?

(м. Київ)

 

Перш за все зазначимо, що згідно з

Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, посади ректора, проректора, завідувача кафедри належать до посад науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації.

Згідно з

Класифікатором професій ДК 003:2010, затвердженим наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327 (далі — КП), посади:

— ректора, проректора вищого навчального закладу належать

до керівників підприємств, установ та організацій (код КП — 1210.1);

— завідувача кафедри —

до керівників підрозділів у сфері освіти та виробничого навчання (код КП — 1229.4).

Питання роботи за сумісництвом, у тому числі науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів, регулюються

постановою КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245), а також Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженим спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43.

Так, згідно з

п. 4 постанови № 245 не мають права працювати за сумісництвом керівники державних підприємств, установ і організацій, їхні заступники, керівники структурних підрозділів (цехів, відділів, лабораторій тощо) та їхні заступники (за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльності).

Отже,

ректор (проректор) не може обіймати в інституті посаду завідувача кафедри. Утім, він може виконувати роботу, яка не вважається сумісництвом. Так, згідно з Переліком робіт, які не є сумісництвом, затвердженим спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 (далі — Перелік), не вважаються сумісництвом:

— педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більш як 240 год. на рік (

п. 2 Переліку);

— керівництво аспірантами в науково-дослідних установах і вищих навчальних закладах науковців та висококваліфікованих спеціалістів, які не перебувають у штаті цих установ та навчальних закладів, з оплатою їх праці в розрахунку 50 год. на рік за керівництво кожним аспірантом; завідування кафедрою висококваліфікованими спеціалістами, у тому числі тими, що займають керівні посади в навчальних закладах і науково-дослідних установах з оплатою в розрахунку 100 год. на навчальний рік (

п. 5 Переліку).

Виконання такої роботи допускається в робочий час з дозволу керівника державного підприємства, установи, організації без утримання заробітної плати.