12.09.2011

Щодо заповнення Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ

Відповідь на запитання

ЩОДО ЗАПОВНЕННЯ ПОДАТКОВОГО ЗВІТУ ПРО ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ НЕПРИБУТКОВИХ УСТАНОВ

 

Як формуються витрати, що зазначаються неприбутковими установами (організаціями), у рядках 8 або 9 Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій: на дату списання коштів з розрахункового рахунку чи на дату визнання витрат за правилами бухгалтерського обліку?

 

Відповідно до

п. 157.14 ст. 157 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) центральний орган державної податкової служби встановлює порядок обліку і подання податкової звітності про використання коштів неприбуткових організацій (визначених у п.п. «є» п. 157.1 цієї статті в частині обліку і подання податкової звітності за доходами, що підлягають оподаткуванню) та вирішує питання про виключення організацій із Реєстру неприбуткових організацій та установ і оподаткування їх доходів у разі порушення ними положень цього Кодексу та інших законодавчих актів про неприбуткові організації. Форму та Порядок складання Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій (далі — Порядок) затверджено наказом ДПАУ від 31.01.2011 р. № 56.

Профінансовані видатки бюджетної установи (організації) відображаються у рядку 8 Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій (далі — Звіт), видатки інших неприбуткових організацій — у рядку 9. Суми витрат на утримання неприбуткової організації, крім бюджетних, відображаються у рядку 9.1, витрати, що здійснюються неприбутковою організацією для виконання статутних завдань, — у рядку 9.2, за відповідними напрямами використання — у рядках 9.2.1 — 9.2.9 (

п. 2.5 Порядку).

Порівняно з іншими платниками податку на прибуток, які застосовують загальні правила визнання доходів (

ст. 137 ПКУ) та витрат (ст. 138 ПКУ), для неприбуткових установ та організацій встановлено особливий порядок податкового обліку, а саме: доходами є фактично отримані доходи (тобто дата зарахування коштів на розрахунковий рахунок та отримання майна, якщо здійснюється його безоплатна передача), а витратами є фактично понесені витрати (фактично використані кошти, що надходять до неприбуткової установи (організації)).

Таким чином, у

рядках 8 та 9 Звіту зазначаються фактично використані кошти.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,

що розміщується на офіційному сайті ДПСУ

www.sta.gov.ua