12.09.2011

Право на підвищення посадових окладів працівникам аптеки

Відповідь на запитання

ПРАВО НА ПІДВИЩЕННЯ ПОСАДОВИХ ОКЛАДІВ ПРАЦІВНИКІВ АПТЕКИ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, начальник відділу нормування та оплати праці, роботи з місцевими бюджетами та планування централізованих заходів Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення

 

Аптека є комунальним підприємством. Оплата праці працівників аптеки здійснюється відповідно до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519.

Чи мають право на підвищення посадових окладів у зв’язку зі шкідливими умовами праці працівники аптеки, якщо вона знаходиться на території інфекційної лікарні?

(Дніпропетровська обл.)

 

Згідно з

п.п. 2.4.5 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519), посадові оклади (тарифні ставки) працівників закладів та структурних підрозділів, перелік яких наведено у додатку 3 до цих Умов, підвищуються на 25 та 15 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці.

У свою чергу, відповідно до

п.п. 2.3 додатка 3 до Умов № 308/519 серед закладів, підрозділів та посад, робота в (на) яких дає право на підвищення посадових окладів (ставок) на 15 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці, є такі:

— фармацевтичний персонал, у тому числі завідувачі аптек (структурних підрозділів) указаних закладів;

— фармацевтичний персонал, у тому числі завідувачі або їх заступники самостійних госпрозрахункових лікарняних та міжлікарняних аптек, які безпосередньо обслуговують вказані заклади;

— посади фахівців з базовою та неповною вищою медичною та фармацевтичною освітою незалежно від їх найменування, у тому числі завідувачі аптек (структурних підрозділів) указаних закладів.

Тобто, для того щоб працівники аптеки мали право на отримання підвищення окладів у зв’язку зі шкідливими умовами праці, такі аптеки мають бути або

структурним підрозділом інфекційної лікарні, або самостійною аптекою, яка безпосередньо обслуговує інфекційну лікарню.

У вашому випадку аптека є не структурним підрозділом, а самостійною юридичною особою. Отже, за умови, що аптека безпосередньо обслуговує інфекційну лікарню, то відповідні працівники аптеки мають право на отримання підвищення посадових окладів за роботу в шкідливих умовах на 15 %.