19.09.2011

Відповіді на запитання стосовно виплати надбавки за постановою КМУ № 373

Відповідь на запитання

Відповіді на запитання стосовно виплати надбавки за постановою КМУ № 373

 

Олена МОРЕВА, консультант

 

Чи мають право на надбавку відповідно до постанови КМУ від 23.03.2011 р. № 373 завідувач та методисти міського методичного кабінету, який є структурним підрозділом міського відділу освіти?

 

Згідно з

Положенням про районний (міський) методичний кабінет (центр), затвердженим наказом Міносвіти від 08.12.2008 р. № 1119, районний (міський) методичний кабінет є науково-методичною установою, яка відповідно до чинного законодавства здійснює науково-методичне забезпечення системи загальної середньої та дошкільної освіти, підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

За функціональною класифікацією видатків та кредитування бюджету, з виконанням якої пов’язані видатки даної установи, районному (міському) методичному кабінету належить код 0990 «Інші заклади та заходи у сфері освіти» (

наказ Мінфіну «Про бюджетну класифікацію» від 14.01.2011 р. № 11). Зазначене свідчить про належність даної установи до галузі освіти.

На посади працівників методкабінетів, у тому числі й їх керівників, приймаються особи з відповідною вищою педагогічною освітою і відповідним стажем роботи, які зможуть забезпечити ефективність роботи на займаній посаді (

наказ Міносвіти «Про затвердження Примірного статуту районного (міського) методичного кабінету (центру)» від 30.12.2008 р. № 1221).

Постановою КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 року № 373

(далі — постанова № 373) з 1 вересня 2011 року передбачено встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування, які обіймають посади, включені до Переліку, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

У цьому

Переліку посади завідувача методкабінету, методистів значаться і на них поширюються умови оплати праці працівників установ і закладів освіти. Таким чином, працівникам, про яких ідеться у запитанні, з 1 вересня 2011 року належить виплачувати 20-відсоткову надбавку до посадового окладу (ставки заробітної плати) за названою постановою.

 

Вихователем дошкільного навчального закладу протягом місяця відпрацьовано 3 понаднормовані години з причини невиходу змінника. Чи враховується при нарахуванні надбавки за постановою № 373 сума додаткової оплати за ці години?

 

Пунктом

64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), передбачено встановлення додаткової оплати вихователям, помічникам вихователів, у випадках, коли робота понад встановлену норму годин виконується ними з причини невиходу на роботу змінника, або у випадках, коли батьки несвоєчасно забирають дітей з дошкільного навчального закладу і робота виконується за межами робочого часу, встановленого графіком роботи.

Оплата праці за зазначену роботу провадиться відповідно до

ст. 106 КЗпП, тобто виплачується доплата в подвійному розмірі годинної ставки. Нагадаємо, що застосування наднормованої роботи суворо регламентовано КЗпП і допускається лише у виняткових випадках (ч. 3 ст. 62 КЗпП). Також п. 64 Інструкції № 102 передбачено, що такий порядок оплати застосовується у випадках, коли робота понад установлену норму робочого часу виконувалась без перерви після закінчення основного робочого часу.

Згідно з роз’ясненнями, наданими у

листі МОНмолодьспорту від 25.05.2011 р. № 385, надбавка за постановою № 373 встановлюється до посадового окладу (ставки заробітної плати, у тому числі годинної). Отже, нарахування вказаної надбавки на суму додаткової оплати за години наднормованої роботи не провадиться.

 

Чи отримують надбавку за постановою № 373 педагогічні працівники міжшкільних навчально-виробничих комбінатів?

 

Діяльність міжшкільних навчально-виробничих комбінатів регулюється

Положенням про міжшкільний навчально-виробничий комбінат, затвердженим наказом Міносвіти від 30.11.93 р. № 430. Відповідно до цього Положення такі навчально-виховні комплекси забезпечують, зокрема, задоволення потреб у поглибленні базової трудової підготовки школярів 8 — 11 (10 — 11) класів.

Згідно зі

ст. 5 Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 р. № 1841-III міжшкільні навчально-виробничі комбінати входять до структури позашкільної освіти, тобто належить до інших закладів освіти.

Оскільки міжшкільний навчально-виробничий комбінат є закладом освіти і на педагогічних працівників цього закладу поширюються умови оплати праці, які діють в установах і закладах освіти, то таким працівникам з 1 вересня 2011 року належить виплачувати 20-відсоткову надбавку до посадового окладу (ставки заробітної плати).

 

Складовою структури освіти є обласні, міські і районні центри практичної психології. Чи отримують надбавку за постановою № 373 педагогічні працівники цих центрів?

 

Згідно з

Положенням про психологічну службу системи освіти України, затвердженим наказам Міносвіти від 03.05.99 р. № 127, психологічна служба в системі освіти — це сукупність закладів, установ, підрозділів і посад, що складають єдину систему, основу якої становлять фахівці у сфері практичної психології і соціальної педагогіки: практичні психологи, соціальні педагоги, методисти, директори (завідувачі) навчально-методичних кабінетів (центрів) психологічної служби.

Згідно з

п. 1.1 Типового положення про центри практичної психології і соціальної роботи, затвердженого наказом Міносвіти від 14.08.2000 р. № 385, республіканський (Автономна Республіка Крим), обласні, Київський та Севастопольський міські, районні (міські) центри практичної психології і соціальної роботи (далі — центри) є установами освіти, які здійснюють організаційні, координуючі та навчально-методичні функції в галузі практичної психології і соціальної роботи.

За своїм статусом працівники психологічної служби належать до педагогічних працівників і відповідно до чинного законодавства користуються всіма правами і гарантіями, передбаченими для них.

Отже, є всі підстави педагогічним працівникам, вказаних центрів, нараховувати надбавку за постановою № 373.