06.08.2012

Щодо штатних нормативів професійно-технічних навчальних закладів

Лист від 12.03.2012 р. № 1/11-3260

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЩОДО ШТАТНИХ НОРМАТИВІВ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

Лист від 12.03.2012 р. № 1/11-3260

 

<…> Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України інформує.

Наказом Міністерства освіти і науки України від 06.12.2010 р. № 1204 «Про затвердження Типових штатних нормативів професійно-технічних навчальних закладів», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.01.2011 р. за № 114/18852, передбачено, що:

 

Найменування посади

Нормативна чисельність (максимальна)

Умови введення

Секретар навчальної частини (диспетчер)

1

При контингенті понад 400 учнів

Економіст

1

При контингенті понад 500 учнів

Касир

1

При контингенті понад 600 учнів

 

I. Вказані посади вводяться лише за наявності перелічених умов.

Разом з тим у разі відсутності умов для введення посад секретаря навчальної частини (диспетчера), економіста, касира і інших, згідно з пунктом 2 зазначеного вище наказу, передбачено, що керівникам професійно-технічних навчальних закладів надається право у разі виробничої необхідності змінювати штати окремих структурних підрозділів або вводити посади (крім керівних), не передбачені штатними нормативами для даного закладу, у межах фонду оплати праці, доведеного лімітними довідками на відповідний період. Заміна посад працівників може здійснюватись лише у межах однієї категорії (педагогічного, господарсько-обслуговуючого тощо) персоналу.

Крім того, відповідно до статті 24 Закону України «Про професійно-технічну освіту», директор професійно-технічного навчального закладу має повноваження:

організовує навчально-виробничий, навчально-виховний процес, забезпечує створення необхідних умов для підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації робітників;

приймає на посади та звільняє з посад працівників закладу, затверджує відповідно до кваліфікаційних характеристик їхні посадові обов’язки, формує педагогічний колектив;

затверджує в межах наявного фонду заробітної плати штатний розпис і чисельність працівників навчального закладу;

встановлює премії і доплати до посадових окладів і ставок заробітної плати працівників навчального закладу за конкретні результати праці.

Тобто навіть не вводячи посад секретаря навчальної частини (диспетчера), економіста, касира, директор професійно-технічного навчального закладу може покласти виконання їх обов’язків на інших працівників, встановивши їм доплати до посадових окладів і ставок заробітної плати з урахуванням конкретних результатів роботи в межах наявного фонду оплати праці, доведеного лімітними довідками на відповідний період.

 

Комірник

1

При контингенті до 800 учнів

Завідувач складу

1

При контингенті понад 800 учнів

 

II. При контингенті понад 800 учнів додаткові штатні одиниці комірника не вводяться. Натомість, при наявній посаді комірника вводиться нова штатна одиниця — завідувач складу.

 

Гардеробник

1

Вводиться в осінньо-зимовий період при контингенті до 300 (включно) учнів

1

На кожні наступні 300 учнів

 

III. До 300 (включно) учнів — 1 гардеробник, 301 — 600 учнів — 2 гардеробники, 601 — 900 учнів — 3 гардеробники і т. д.

 

Заступник Міністра Б. Жебровський