27.08.2012

Оплата праці педагогічних працівників за роботу у вихідний день 1 вересня

Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗА РОБОТУ У ВИХІДНИЙ ДЕНЬ 1 ВЕРЕСНЯ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний державний фінансовий інспектор Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

 

За рішенням управління освітою у загальноосвітньому навчальному закладі 1 вересня 2012 року відбудеться святкування Дня знань.

Як здійснювати оплату праці педагогічних працівників за цей день?

(м. Харків)

 

Відповідно до п. 1 ст. 16 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV навчальний рік у загальноосвітніх навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форм власності розпочинається у День знань — 1 вересня і закінчується не пізніше 1 липня наступного року.

Пунктом 3.20 наказу МОНмолодьспорту «Про підготовку до початку 2012/2013 навчального року» від 25.05.2012 р. № 630 передбачене урочисте проведення 1 вересня 2012 року Дня знань. У 2012 році цей день припадає на суботу.

У більшості загальноосвітніх навчальних закладів установлений п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (субота та неділя) відповідно до ст. 52 КЗпП. Тому для працівників таких закладів субота, зокрема 1 вересня 2012 року, є вихідним днем.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII управління закладами освіти, що є комунальною власністю, здійснюється місцевими органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування через створені для цього відповідні органи управління освітою.

З урахуванням місцевих особливостей та кліматичних умов за погодженням з відповідними місцевими органами управління освітою структура навчального року може бути змінена, тобто урочисте проведення Дня знань може відбутися в інші терміни (наприклад, 3 вересня 2012 року).

Якщо ж за розпорядженням (наказом) відповідного місцевого органу управління освітою, керівника (директора) навчального закладу урочисте проведення Дня знань призначене на 1 вересня 2012 року, то зазначимо таке.

Відповідно до ст. 71 КЗпП робота у вихідні дні забороняється. Залучення окремих працівників до роботи у ці дні допускається тільки з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) установи, організації і лише у виняткових випадках, що визначені в ч. 2 ст. 71 КЗпП. Також слід ураховувати, що до роботи у вихідні дні заборонено залучати вагітних жінок, жінок, які мають дітей віком до трьох років (ст. 176 КЗпП), а також працівників молодше вісімнадцяти років (ст. 192 КЗпП).

Зазначимо, що святкування Дня знань не є винятковим випадком, при якому можна залучати працівників до роботи у вихідний день.

З іншого боку, саме святкування урочистого заходу не можна назвати безпосередньо роботою. Так, робочий час педагогічних працівників складається з:

— педагогічного навантаження — часу, призначеного для здійснення навчально-виховного процесу. Оплата праці вчителя здійснюється відповідно до обсягу педагогічного навантаження;

— інших видів педагогічної діяльності, організаційної, навчально-методичної та науково-дослідної роботи, яка виконується в межах робочого дня відповідно до посади, навчального плану і плану науково-дослідної роботи (абз. 4 п. 21 Типових правил внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів, затверджених наказом Міносвіти від 20.12.93 р. № 455). При цьому робочий час, який витрачається на виконання цієї роботи, жодними документами не внормовано. Урочисте проведення 1 вересня 2012 року Дня знань можна віднести до організаційних обов’язків педагогічних працівників.

Далі докладніше розглянемо питання оплати праці педагогічних працівників, залучених до святкування Дня знань.

Варіант 1. У загальноосвітньому навчальному закладі встановлений шестиденний робочий тиждень.

У такому випадку робота в суботу, проведення навчальних занять, а також урочисте святкування 1 вересня 2012 року Дня знань не буде вважатися роботою в вихідний день та відповідно оплачуватиметься в порядку, визначеному трудовим договором, тобто як і в інші робочі дні.

Варіант 2. У загальноосвітньому навчальному закладі встановлений п’ятиденний робочий тиждень. Після урочистого святкування 1 вересня 2012 року Дня знань заняття з учнями проводитись не будуть.

За згодою педагогічних працівників проведення урочистого святкування Дня знань може бути здійснено на добровільних (громадських) засадах (як, наприклад, святкування Дня Перемоги, участь у щорічних суботниках). Відповідно оплата праці за це провадитись не буде*. Натомість рішенням керівника закладу таким працівникам може бути надано премію за вересень 2012 року.

* За відсутності згоди педагогічних працівників щодо проведення урочистого святкування Дня знань на добровільних (громадських) засадах, оплату праці за роботу в цей день слід здійснювати за правилами ст. 107 КЗпП. Так, робота у вихідні дні, які є загальними вихідними днями (субота, неділя), може компенсуватися за згодою сторін у подвійному розмірі або шляхом надання іншого дня відпочинку з оплатою роботи у вихідний день в одинарному розмірі. Термін надання іншого дня відпочинку визначається за згодою сторін. Згідно з ч. 2 ст. 107 КЗпП оплата у зазначеному розмірі провадиться лише за години, фактично відпрацьовані у вихідний день.Прим. ред.

Також педагогічних працівників можна запросити на святкування урочистого заходу.

Варіант 3. У загальноосвітньому навчальному закладі встановлений п’ятиденний робочий тиждень. Після урочистого святкування 1 вересня 2012 року Дня знань планується проведення уроків.

Як зазначалося вище, проведення уроків не є винятковим випадком, при якому може допускатися залучення окремих працівників до роботи у вихідні дні відповідно до ч. 2 ст. 71 КЗпП.

Крім того, якщо в загальноосвітньому навчальному закладі встановлений п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (субота та неділя), заняття з учнями за розкладом на суботу взагалі не передбачені.

Виходячи з вищезазначеного, підкреслимо: заняття в цей день проводитись не можуть, адже це буде порушенням ст. 71 КЗпП.