13.02.2012

Компенсація за харчування дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, які перебувають під опікою (піклуванням)

Відповідь на запитання

КОМПЕНСАЦІЯ ЗА ХАРЧУВАННЯ ДІТЯМ-СИРОТАМ І ДІТЯМ, ПОЗБАВЛЕНИМ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ ПІД ОПІКОЮ (ПІКЛУВАННЯМ)

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування

 

У професійно-технічному навчальному закладі, зважаючи на відсутність їдальні, учням з числа дітей-сиріт, які перебувають під опікою, виплачується грошова компенсація за харчування. Чи повинна така компенсація виплачуватися тільки за робочі дні?

(Донецька обл.)

 

Згідно зі ст. 43 Закону України «Про професійно-технічну освіту» від 10.02.98 р. № 103/98-ВР діти-сироти і діти, які залишилися без батьківського піклування, під час навчання перебувають на повному утриманні держави та забезпечуються цільовим фінансуванням витрат на їх утримання, умови яких визначаються Кабінетом Міністрів України.

Таким документом є постанова КМУ «Про порядок повного державного утримання та забезпечення учнів державних професійних навчально-виховних закладів безкоштовним харчуванням і стипендією» від 18.08.94 р. № 565.

Пунктом 1 цієї постанови встановлено, що учні державних професійно-технічних навчальних закладів (далі — ПТНЗ):

— із числа дітей-сиріт, дітей, які залишилися без батьківського піклування, і дітей, які потребують особливих умов виховання, перебувають на повному утриманні держави: забезпечуються стипендією, житлом, харчуванням, одягом, побутовими речами, предметами особистої гігієни, а також грошовими виплатами відповідно до чинного законодавства;

— із числа дітей-напівсиріт, із малозабезпечених сімей та із числа дітей, які проживають у відриві від батьків, забезпечуються безоплатним триразовим харчуванням і стипендією, а учні, які проживають у сім’ях (за винятком згаданих вище), — безоплатним одноразовим харчуванням і стипендією.

Грошова компенсація за харчування виплачується таким учням тільки за умови відсутності в ПТНЗ можливості для організації повноцінного харчування.

Матеріальне забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, у тому числі й тих, які перебувають під опікою (піклуванням) і навчаються в навчальних закладах, регламентується постановою КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків» від 05.04.94 р. № 226 (далі — постанова № 226).

Пунктом 12 постанови № 226 установлено, що діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, крім тих, які перебувають під опікою (піклуванням), знаходяться на повному державному утриманні.

Згідно з п.п. 5 п. 14 постанови № 226 діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, які перебувають під опікою (піклуванням), на період навчання в ПТНЗ забезпечуються безоплатно обідами та гуртожитком.

Відповідно до Державного стандарту професійно-технічної освіти, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2002 № 1135 , нормативні строки (тобто період) навчання у ПТНЗ не повинні перевищувати:

1) на першому ступені професійно-технічної освіти — 1 року;

2) на другому ступені професійно-технічної освіти:

— для осіб, які мають повну загальну середню освіту, — 1,5 року;

— для осіб, які мають базову загальну середню освіту і здобувають повну загальну середню освіту, — 4 роки;

— для осіб, які мають базову загальну середню освіту або, як виняток, не мають її і поки не здобувають повну загальну середню освіту, — 2 роки;

3) на третьому ступені професійно-технічної освіти — 2 роки.

Норми харчування затверджено постановою КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591 (далі — постанова № 1591). Згідно з нормами для дітей віком від 13 і старше, установленими в додатку 4 до постанови № 1591, забезпечуються харчуванням учні із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, ПТНЗ, які відповідно до законодавства перебувають на повному державному забезпеченні або яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника.

На виконання п. 4 постанови № 1591 розроблено Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затверджений спільним наказом МОЗ та Міносвіти і науки від 01.06.2005 р. № 242/329 (далі — Порядок № 242/329).

Оскільки Порядком № 242/329 не обумовлено особливості організації харчування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються у ПТНЗ, то при організації харчування учнів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, ПТНЗ слід керуватися постановами № 226 та № 1591 .

Згідно з п.п. 8 п. 13 постанови № 226 тільки зарахованим на повне державне утримання учням та студентам із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які не виїжджають до місць організованого відпочинку в дні канікул, а також під час їх хвороби видається готівка в межах установленої грошової норми на харчування з урахуванням торговельної націнки.

Таким чином, за умови відсутності у ПТНЗ можливості для організації повноцінного харчування грошова компенсація за харчування дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, які перебувають під опікою (піклуванням), виплачується за всі дні перебування в навчальному закладі (уключаючи вихідні, святкові дні та канікули)*.

* Слід зауважити, що Порядком № 242/329 не передбачено особливостей організації харчування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються у вищих навчальних закладах. У зв’язку з цим грошова компенсація за харчування студентам із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою (піклуванням), також виплачується за всі дні перебування в навчальному закладі (уключаючи вихідні, святкові дні та канікули).