04.06.2012

Доплата за кураторство викладачам вищих навчальних закладів І — ІІ рівнів акредитації в червні 2012 року

Відповідь на запитання

ДОПЛАТА ЗА КУРАТОРСТВО ВИКЛАДАЧАМ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ І — ІІ РІВНІВ АКРЕДИТАЦІЇ В ЧЕРВНІ 2012 РОКУ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний державний фінансовий інспектор Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

 

Згідно з листом МОНМС від 02.06.2011 р. № 1/9-426 навчальний процес у вищих навчальних закладах І — ІІ рівнів акредитації закінчується 5 червня 2012 року.

У зв’язку з цим просимо роз’яснити: доплату за кураторство викладачам у червні 2012 року необхідно нараховувати за повний місяць чи з розрахунку відпрацьованих днів?

(Дніпропетровська обл.)

 

Оплата праці педагогічних працівників установ та закладів освіти здійснюється згідно з Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Порядок визначення заробітної плати викладачів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації (крім педагогічних училищ) установлено п. 78 Інструкції № 102.

Середня місячна заробітна плата визначається шляхом множення годинної ставки викладача на уставлений йому обсяг річного навантаження та ділення цього добутку на 10 навчальних місяців. Згідно з п.п. «б» п. 64 Інструкції № 102 ставка заробітної плати (посадовий оклад) викладачам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації виплачується за 3 години викладацької роботи в середньому на день (720 год. на рік).

Годинну ставку визначають шляхом ділення місячної ставки заробітної плати викладача на середньомісячну норму навчального навантаження (72 год.). Цей показник розраховують з урахуванням розміру підвищень посадового окладу (п. 34 Інструкції № 102).

Пунктом 78 Інструкції № 102 визначено, що встановлена середньомісячна заробітна плата виплачується викладачу за роботу протягом навчального року, уключаючи час роботи в період канікул, що не збігається з відпусткою.

Пунктом 88 Інструкції № 102 передбачено, що під час канікул оплата праці педагогічних працівників вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, які виконують педагогічну роботу, здійснюється в порядку, установленому п. 71 цієї Інструкції.

У свою чергу, в п. 71 Інструкції № 102 зазначено, що за час роботи в період канікул оплата праці педагогічних працівників та осіб із числа керівного, адміністративно-господарського та навчально-допоміжного персоналу, яким дозволяється вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями в тій самій установі, здійснюється з розрахунку заробітної плати, установленої при тарифікації, що передувала початку канікул.

Таким чином, якщо під час канікул викладачі виконують педагогічну роботу, то оплата їх праці здійснюється з розрахунку заробітної плати, установленої при тарифікації, що передувала початку канікул.

Що стосується встановлення доплат за класне керівництво, то зазначимо таке.

Викладачам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації здійснюється додаткова оплата за класне керівництво (кураторство) у розмірі 20 % їх посадового окладу (ставки заробітної плати) згідно з п. 36 Інструкції № 102. Розмір доплати за керівництво групою не залежить від навантаження викладача.

При цьому слід мати на увазі, що викладачам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації додаткова оплата за класне керівництво не провадиться за місяць відсутності учнів, а саме (п. 36 Інструкції № 102):

— у період перебування учнів на виробничій (технологічній, переддипломній) та навчальній практиці, якщо вона триває більше місяця та проводиться за межами того населеного пункту, де розташований навчальний заклад;

— у разі випуску учнів у місяці, що передує червню.

Таким чином, з урахуванням пп. 78 і 88 Інструкції № 102 за час канікул викладачі отримують заробітну плату, установлену під час тарифікації, що передувала початку канікул (у тому числі й доплата за класне керівництво), за винятком випадків, наведених у п. 36 Інструкції № 102.

Виходячи з викладеного, доплата за кураторство за червень 2012 року виплачується в повному обсязі.